26 Nisan 2024
Genel

Senaryo Nasıl Yazılır?

Senaryo bir filmin çekilme aşamasından önce yazılması gereken önemli bir metindir. Senaryo belli olmadan filmin çekilmesi mümkün değildir. İlk olarak senaryo yazılmalı daha sonra o senaryoya en uygun olacak oyuncu seçimine gidilmelidir. Senaryo yazımı kolay bir iş değildir.

Her işte olduğu gibi senaryo yazımında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Senaryo yazılmadan önce yazılacak olan konu geniş kapsamlı olarak belirlenmelidir. İşi detaya ve senaryoya dökmek konuyu bulmaktan çok daha kolay olmaktadır.

Senaryo Nasıl Yazılır? 1

Senaryo Yazma Teknikleri

Kaliteli bir senaryo yazımı için dikkat edilmesi gereken bazı teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklere dikkat edilmesi başarılı bir senaryo ve dolaylı olarak başarılı bir filmin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Bu tekniklerden ilki bol bol film izlemektir.

Film izlemeden film yazabilmek mümkün değildir. Ortaya çıkacak olan sonuç yüksek ihtimalle başarısız olacaktır. Bu sebeple her gün en az 2 tane film izlenmeli ve detayları kavranmaya çalışılmalıdır. Uygulanması gereken ikinci teknik ise bol bol senaryo okunması gerektiğidir. Bu film izlemekle aynı etkiyi yaratacaktır.

Kitap okumadan kitap yazılamayacağı gibi senaryo okunmadan senaryo yazılması mümkün değildir. Bu nedenle senaryo örnekleri dikkatle incelenmeli ve nasıl teknikler kullanıldığı öğrenilmelidir. Üçüncü teknik ise konu belirleme kısmı ile ilgidir. Belirlenen ve kafada tasarlanan konunun ilgi çekici olup olmadığına karar verilmelidir.

İlgi çekici olmayan bir konu kötü bir senaryoya ve dolaylı olarak kötü bir filme neden olacaktır. Bu tarz senaryolar oyuncular tarafından da kabul edilemeyeceğinden özel ve ilginç bir konu bulunduğundan emin olunmalı ve daha sonra senaryo yazımı aşamasına geçilmelidir.

Senaryo Nasıl Yazılır? 2

Senaryo yazmak ana konunun bulunması sonrasında çok daha kolay bir işlemdir. Fakat gene de dikkat edilmesi gereken önemli aşamalar bulunmaktadır. Senaryolar ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. Gereksiz repliklerden uzak durulması gerekmektedir. Yazıma başlamadan önce kompozisyon yazımında olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümü belirlenmeli ve yazıma bu aşamadan sonra başlanmalıdır.

Senaryonun giriş bölüm genellikle 2 sahneden oluşmaktadır. Bu sahnelerde karakterlere göz gezdirilerek izleyicinin olaya bağlanması sağlanmalıdır. Gelişme bölümü en uzun olan bölümdür. Bu bölüm ortalama 15-20 sahneden oluşmaktadır. Burada olayın esas bölümü etkileyici bir şekilde işlenmelidir. Sonuç bölümü ise giriş bölümü gibi daha kısa olmalı ve mümkünse vurucu bir final yaratılmalıdır.

Senaryo Nasıl Yazılır? 3

Finalin nasıl olacağı konunun belirlenme aşamasında düşünülmeli ve karar kırılmalıdır. Filmin akışına en uygun olacak final belirlenmelidir. Senaryo yazımında tüm bu bölümler tek tek dikkatle yazılmalı ve oyuncuların replikleri belirlenmelidir. Senaryo yazmak emek isteyen bir iştir.

İlk yazılan senaryoların başarılı olmaması son derece normaldir. Senaryo da tıpkı kitap gibi yazılarak öğrenilen bir iştir. Bu nedenle sürekli yazılmalı ve pes edilmemelidir. Ne kadar çok senaryo yazılır ise ortaya çıkacak olan sonuç o kadar başarılı olacaktır.

Senaryo Örnekleri

Kaliteli bir senaryo örneği bir senaryo yazarı açısından altın değerinde olmaktadır. Bu tarz senaryo örneklerini okumak kişinin işinde gelişmesi açısından oldukça önemli olmaktadır. Ne kadar çok okunursa o kadar başarılı olunmaktadır.

Senaryo Nasıl Yazılır? 4

Bu nedenle senaryo okuma işi asla ihmal edilmeli ve her gün azda olsa okunmalıdır. Bu noktada gelişim için sadece senaryo okumak yeterli değildir. Günümüzde birçok senaryo yarışması düzenlenmektedir. Bu tarz yarışmalara katılmak kişinin gelişimine olumlu anlamada etki edecektir. Burada farklı senaryolarda görülerek bir fikir elde edilebilmektedir. Bu nedenle senaryo yazımına yeni başlayan kişiler bu tarz yarışmalara katılarak kendilerini geliştirebilmektedirler.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video