12 Aralık 2024
Sağlık

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer? Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Öksürük özellikle kış aylarında hemen herkesin yakasına yapışan ve sıkıntı veren bir rahatsızlık. Öksürük aslında ciğerlerin kendini korumaya alması ve bir nevi refleks. Ama yaşam kalitesini olumsuz etkileyen öksürük, kişiyi sarsar ve tedavi yolları artır. Öksürüğün türü, altında yatan sebebe bağlıdır. Öksürük türlerinden birisi de balgamlı öksürüktür. Balgamlı öksürük ve ateş ikisi bir aradaysa önerilen ve uygulanan tedavi daha farklı olacaktır. Halsizlik yapıyorsa iyi bir istirahat ve tedavi ile üstesinden gelinebilir. Bu yazıda balgamlı öksürük neyin belirtisidir sorusu başta olmak üzere tedavi yöntemleri ve bitkisel destekler neler olmalıdır sorularına da yanıt bulacaksınız. İşte merak edilenler…

Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Balgamlı öksürük adından da anlaşılacağı gibi öksürme esnasında ciğerlerden mukus gelmesidir. Bilhassa sonbahar ve kış aylarında sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan balgamlı öksürük solunum yollarında meydana gelir ve sümüksü bir madde olan balgam üretimi bu öksürüğe eşlik eder. Buna prodüktif öksürük de denilir. Balgamlı öksürük sebepleri arasında soğuk algınlığı, sigara tüketimi, sinüzit, bronşit gibi rahatsızlıklar sayılabilir.

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgam her ne kadar tiksinti veren bir madde olsa da vücudu koruma altına alması ve savunma oluşturması açısından aslında işlevsel bir oluşumdur. Yani aslında balgam vücut için faydalıdır. Soluk borumuzun iç yüzeyi silli hücrelerle kaplıdır ve bu silli hücreler akciğerlere giren yabancı maddeleri püskürtebilmek için titreşirler. Bu yabancı madde ve partiküller aynı hücrelerden salgılanan mukusla birleşerek balgamı oluştururlar. Balgamın vazifesi, trake borusuna kaçan maddeleri kendine yapıştırarak dışarı atmaktır. Uzun süre geçmeyen balgamlı öksürük için mutlaka uzman bir hekime görünmek, hekimin uyguladığı tedaviye ve reçete ettiği ilaçlara bağlı kalmak gerekir. Balgamlı öksürüğün altında yatan sebep ne ise yani balgamlı öksürük neyin belirtisidir sorusunun yanıtı hekim tarafından teşhis edildiğinde ona uygun bir tedavi uygulanılacak ve ona uygun ilaçlar tedavi sürecine dahil olacaktır.

balgamlı öksürük nasıl geçer 1

Balgamlı Öksürük İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Eğer uzun süredir geçmiyor ve kendiliğinden yok olmuyorsa balgamlı öksürük tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Uzun süredir iyileşmeyen balgamlı öksürük için hekimi ziyaret etmek gerekir. Ama rahatsızlığın henüz başındaysanız bitkisel yöntemleri de deneyebilirsiniz. Bu doğal yöntemlere gelin bir göz atalım.

Buharlı su: 1 litre suyu kaynatın ve içine 1 çorba kaşığı deniz tuzu ilave edin. Su ılındığında bu su ile burnunuzu yıkayın.

Tereyağ ve pekmez: Tencerede 1 su bardağı suyu kaynatın ve içine 1’er çorba kaşığı pekmez ve tereyağı ekleyin. Bir süre daha kaynayan suyu ocaktan alın ve alınınca aralıklarla için.

Limon ve Su: Gün içinde içtiğiniz suya ekleyeceğiniz limon da balgamın sökülmesine yardımcı olacaktır.

Buhar: Sıcak su buharı solumak da balgamın sökülmesine yardımcı olur.

Zencefil: Zencefil hem öksürüğe hem de balgama iyi gelir. Birkaç dilim taze zencefili bir fincan kaynar suya ekleyin ve birkaç dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çaya bir çay kaşığı bal ilave edin.  Günde iki sefer bu çaydan içebilirsiniz.

Zerdeçal: Zerdeçal da solunum yollarında mukus üretimine sebep olan bakterilerin etkisiz hale gelmesini sağlar. Bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak sıcak süte ilave edin ve sabah kalkınca akşam da yatmadan evvel için.

Bunların dışında meyan kökü, rezene, anason, kekik gibi bitkileri de aynı şekilde demleyerek içmek balgam sökülmesine yardımcı olacaktır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video