19 Nisan 2024
Sağlık

Dış Gebelik Neden Olur? Dış Gebelik Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik süreci bebek isteyen bir kadının en sevinçli ve bir o kadar da endişe dolu süreçlerinden birisidir. Zira gebelik sürecinde birtakım olumsuzluklar da meydana gelebilmektedir. O olumsuzluklardan birisi de dış gebeliktir. Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebelik, embriyonun rahim içine değil de başka bir yere yerleşerek gelişmesidir. Embriyo daha çok fallop tüplerine yerleşir.  Peki sonraki süreçte neler olur? Belirtisi olarak gösterebilecek şikayetler nelerdir? Nedenleri nelerdir,  nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıldır yazımızda ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Dış Gebelik Belirtileri

Eğer dış gebelik söz konusuysa bu bazı belirtiler verecektir.

  • Karın, pelvis bölgesi, omuz yahut boyunda şiddetli ağrılar
  • Karnın bir bölgesinde keskin ağrı
  • Normal zamanlara göre daha hafif yahut daha ağır kanama
  • Bitkinlik, baş dönmesi, bayılma
  •  Rektal basınç yani makatta basınç hissi

Eğer hamile olduğunuzu biliyorsanız ve bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekiminize görünerek durumu kontrol altına almanız gerekir. Özellikle ağrı gibi bir uyarIda hekiminizi bilgilendirmeniz gerekebilir. Elbette her ağrı dış gebeliğin ağrısı değildir ama yine de tetikte olmak iyidir. Dış gebelik ağrısı genellikle keskin ve şiddetli bir ağrı olarak hissedilir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Oluşmasının başlıca sebepleri hormonal faktörler, genetik anomalilar, doğumsal kusurlar, fallop tüpleri ve üreme organlarının formunu ve pozisyonunu etkileyen bazı durumlar dış gebeliğin oluşumuna sebep olabilir.  Ayrıca 35 yaş üzeri hamile kalanlarda, birden fazla sayıda kürtaj yaptırmış olanlarda, sigara kullanan kadınlarda, Endometriozis hastalığı bulunanlarda, doğurganlık ilaçları kullananlarda, tüp bağlatma ve iptal etme işlemi başarısız olanlarda, kısırlık yahut tüp bebek tedavisi gören kadınlarda dış gebeliğin riski daha fazladır.

dış gebelik nedir belirtileri ve tedavisi 2

Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Erken aşamalarda genellikle belirti vermez. Ama gebelik ilerledikçe fallop tüplerinde büyüyen embriyo oldukça şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. Normal hamileliklerde hamilelik testinde bHCG değeri iki kat artarken dış gebelikte bu oranda artış olmaz. Bu sebeple testinde bHCG değeri belli periyotlarla kontrol edilmelidir.

Dış Gebelik Tedavisi

Tanısı erken konulduğunda yani tüpler henüz yırtılmadan dış gebelik fark edildiğinde hasta kan kaybetmeden laparoskopik yöntemle tedavi etme şansı daha yüksek olacaktır. Laparoskopi cihazının olmadığı yerlerde laparatomi yani karnın açılması işlemi yapılabilmektedir.

Erken dönemde uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de metotreksat denilen ilaçla tedavi yöntemidir. Bu, enjeksiyonla yapılan ilaç tedavisidir.  Eğer hastanın koşulları da elverişli ise dış gebelik için ameliyat olmadan da tedavi gerçekleştirilebilir.

Eğer hekim gerekli görürse dış gebelik ameliyatına da karar verebilir. Açık ameliyat yönteminin bazı dezavantajları olduğundan hekim kapalı yöntemle de ameliyat yapabilmektedir.

dış gebelik nedir belirtileri ve tedavisi 1

Dış Gebeliği Önlemenin Yolları  

  • Gebelik istemeseniz bile düzenli kontrol yaptırın.
  • Eğer endometriozis ve karın ameliyatı gibi bir geçmişiniz varsa bu durum da  riski artırır.
  • 35 yaş üzeri olmak ve sigara kullanmak da risk faktörlerindendir. Bu sebeple sigarayı mümkünse hayatınızdan çıkartmak pek çok avantaj da sağlayacaktır.
  • Bu durumu yaşayan bir kadın tekrar gebe kaldıysa yahut gebelik planlıyorsa bu konudan mutlaka hekimini haberdar etmelidir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video