7 Aralık 2024
Sağlık

Canan Karatay Kimdir

Canan Efendigil Karatay 1943 yılında Elazığ’da doğmuş, 1961 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi ve 1967 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiştir.

1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniğinde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlayarak İngiltere’de burslu olarak Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji bölümünde uzmanlık eğitimi almıştır.

1974-1976 yılları arasında baş asistanlık görevi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Tedavi Kliniğinde görev aldı.

Bu esnada Türkiye’de cerrahi bir yardım almadan sadece kardiyolog olarak ilk defa kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu yöntemini uyguladı.

Ayrıca koroner yoğun bakım bölümüne “Vena Subklavya Ponksiyon” tekniğini getirdi.

1976-1978 senelerinde, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi’nce dünyanın ilk kalp nakli operasyonunu yapmış olan Christian Barnarnd’ın ekibiyle beraber çalıştı

Canan Karatay doçentlik tezini kalp nakli yapılmış olan hastalar üzerinde hazırladı ve 1979 tarihinde doçent unvanını aldı.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstütüsünde daha önce eğitimini almış olduğu “Femoral Arter” yolu ile uygulanan koroner anjiyografi yöntemini ülkemizde ilk kez uygulayarak yaygınlaştırdı.

1987-1995 senelerinde State University of New York Health Science’de kalp rahatsızları konularında araştırmalarda bulundu.

1995-1997 döneminde Gaziantep ve İstanbul’daki özel hastanelerin birçoğunda “koroner yoğun bakım” ve koroner anjiyografi laboratuvarlarını açtı.

1997 ve 2000 yıllarında Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görevde bulundu.

2006-2010 yıllarında Türkiye’nin ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesinde rektör olarak görev yaptı.

Günümüzde de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Canan Karatay evli ve bir çocuk annesidir.

Canan Karatay başarılarla dolu eğitim ve iş yaşamının yanında sağlık kavramı üzerine de birçok kitap yazmıştır.

Özellikle diyet uzmanlarının sık sık yemek yenmeli söylemlerine karşı çıkarak kendi adını taşıyan Karatay diyeti kitabı ve diğer kitapları ile milyonlara ulaşmış, adeta beslenme konusunda çığır açmıştır.

Obezite ve insülin direnci için savaş açmış ve beslenme konusunda yepyeni bir bakış açısı getirmiştir.

Canan Karatay’a göre sağlıklı karbonhidratlar rahatlıkla tüketilmelidir.

Karatay diyet listesi içerisinde baklagiller, et, peynir, zeytin, sakatat, köy tereyağı, kuruyemişler, zeytinyağı ve taze sebzeler sofralarda mutlaka olmalıdır.

Özellikle yağ ve yumurtaya bazı uzmanların aksine beslenmede sıklıkla yer verilmesi gerektiğini savunmuştur.

Kolesterol yüksekliği olanlara ve hamile kadınlara şeker yüklemesi yapılması ile ilgili açıklamalarıyla çok eleştirilmiştir.

Kolesterol yüksekliğinin bir hastalık olmadığını savunmuş ve kolesterol ilaçlarına karşı gelmiştir.

Yıllardır tüketilmesi kısıtlanan ve yasaklanan besinleri, bilimsel kanıtlar sunarak birçok kişinin hayatına yeniden sokmuştur.

Canan Karatay diyeti yapanlar klasik diyet listesi miktarlarından da kurtulmuş oldular. 

Prof. Dr. Canan Karatay, 50 yıllık hekim olarak birçok kıtada görev yapmış, farklı beslenme tarzlarını araştırıp gözlemlemiş bir uzman olarak Canan Karatay diyetleri ile birçok kişinin hayatını olumlu yönde değiştirmiştir.

Doktor Canan Karatay‘ın bu konuda birçok kitabı bulunmaktadır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video