Transformatörlerdeki gibi bobinler üzerinden geçen elektrik akımı, bobin sayısı ve uzunluğu arttıkça üzerinden geçen elektriği gerilim kaybına uğratır.
Dimmer üzerinde bulunan bobini devreye sokmak ve miktarını ayarlamak için elektronik kontrol veya mekanik anahtar kullanılır.
Dimmer sayesinde sabit olan 220 volt gerilimi düşürerek sıfır volta kadar indirmemiz mümkündür.
Bu sayede devreye bağlanan cihaza gelen gerilimi kontrol etmiş oluruz.
Projektör lambaları içinse dimmerler, lamba filamanına gelen voltajı 0 – 220 volt arası kontrol etmeye yararlar.
Projektörler bu sayede ışık gücü bakımından kontrol edilebilirler.
220 voltta tam olarak gerilime doyan lamba flamanı, elektriğe karşı gösterdiği direnci en üst düzeye çıktığından ışığı da fabrikasyon değerlerinde gösterildiği ölçüde en üst seviyededir.
Voltaj düşürüldüğünde, örneğin; 110 voltta lamba filamanına gelen gerilim yarıya düştüğünde ışık da yarıya düşecektir.
Bir başka hesapla 2000 w gücündeki bir projektör 110 v gerilim uygulandığında sanki 1000 w projektörün aydınlattığı alan kadarını aydınlatır.
Genelde stüdyolarda ve geçici olarak kurulan platolarda kullanılan dimmerler, her projektör için bir dimmer kullanılarak bütün stüdyodaki projektörleri kontrol etmeye yararlar.
Projektörlerin askı sistemlerinde, teleskoplarda veya kelepçeler yardımıyla yüksek borularda asılı olduğunu düşünürsek, ışıkçının acil müdahalelerinde fazla hızlı olamayacağını tahmin edebiliriz.
Özellikle ışığın şiddetini düşürmek için bir filtre takmak çok zaman almasa da birkaç projektör için belki de zaman yetmeyecektir.
Oysa ışık masası başında oturan operatör projektörlerin ışık seviyelerini düşürerek daha kolay kontrol edeceğinden, dimmerler büyük avantajdır.
Projektörlerin sabit ışık gücünde olduğu durumlarda ve daha küçük projektörlere ihtiyaç duyulduğunda da dimmerler çok büyük fayda sağlar.
Leave feedback about this