İnsanların kendilerini geliştirmeleri tamamen kendi çabalarına bağlıdır. Her hangi bir konuda eksik olduklarını hissettiklerinde bu konunun üzerine giderek, konu hakkında bilgi sahibi olarak nasıl ki konunun hakimi olunuyorsa, kişinin kendisi hakkında da eksik yönlerini bilip bu yönlerin üzerine gitmesi insan gelişimi için önemli bir etkendir.
İnsanların kendilerini geliştirmeleri için ilk yapmaları gereken kendi öz eleştirileridir. Nasıl ki dışarıdan bir insanın kusurlarını görüp eleştiri yapabiliyorsa objektif olarak kendi kusurlarını da görüp eleştirebilmesi gerekir. Her hangi bir konu hakkında yanlış yönlerini ya da eksik kalan noktalarını doğru olarak tespit edebilen kişiler, kendilerini geliştirme aşamasında ilk adımı başarı ile geçmiş demektir.
Örnek olarak kitap okuma konusunda kendini geliştirmek isteyen bir kişi kitap sevgisini kazanmak için hangi tip kitaplar okuması gerektiğini iyi belirlemeli, kitap seçiminde yaptığı yanlışları iyi değerlendirmelidir. Herkesin okuduğu kitaplar yerine kişinin kendisinin hoşuna gideceği tarz kitapları seçmesi gerekir.
Gelişim sağlanmak istenen konuda yanlışlar ve eksikler belirlendikten sonra ikinci aşama olarak bu hataların düzeltilmesi gerekir. Yine kitap okuma alışkanlığı üzerinden gidecek olursak, yanlış kitap seçimlerinden uzak durulması gerekir.
Kişi okumakta zorlandığı bütün kitaplardan kurtulmalı, başka kişilere armağan etmelidir. Bu aşamanın ikinci kısmı olaraksa konu hakkında belirlenen eksikler hakkında neler yapılabileceği konusunda kişinin çabalamasıdır. Örneğin, okunmak istenen kitapların temin edilmesi, kitap okuma alışkanlığının ikinci aşamasını oluşturur.
Kişinin kendisini geliştirmesi için eksik ve hatalarını düzeltmekten sonra geliştirmek istediği konuda istikrarlı olması gerekir. Bazen çok zor gelen şeyler, alışkanlık halini aldıktan sonra sizi daha az zorlayacak ve daha fazla o konuda ilerlemek istemenizi tetileyecektir. Kişisel gelişim alanında da istikrarlı ve kararlı olmak her zaman daha ilerlemenizi ve kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.
Yine kitap alışkanlığı üzerinden örnek vermek gerekirse yeni aldığınız kitapları okumayı bitirdikten sonra ara vermeden yenilerini alıp okumaya devam etmeniz gerekir. Aksi halde ara verdiğinizde kitap okumaktan soğuyabilir, elde ettiğiniz alışkanlığınızdan vazgeçebilirsiniz.
İnsan zekası gelişimi de tıpkı karakter gelişimi gibi istikrarlı ve kararlı olmaktan geçer. Kimi kişinin matematiksel zekası daha gelişmişken kimisinin sözel zekası daha gelişmiştir. Kişi hangi alanda eksiklerini tamamlamak isterse, o konuda zeka gelişimi için gerekenleri uygulamalıdır.
Kişisel gelişim gibi zeka gelişiminde de konunun uzmanlarından destek alınıp istekler doğrultusunda analiz ve çalışmalar yapılabilir.
- İnsan zekasının geliştirilmesi için düzenli olarak aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.
- Bol yazı yazmak ve bolca kitap okumak insan zekasının gelişimi için etkilidir.
- Önceden gezip gördüğünüz yerleri zaman zaman hafızanızda canlandırmaya çalışın.
- Renk tonlarını ve tonların ayrımlarına dikkat ederek görsel zekanıza katkı sağlayabilirsiniz.
- Zaman zaman resim çizmek, 3D oyunlar oynayarak zeka geliştirmeye çalışın.
- Sayısal zeka geliştirmek için bulmaca çözebilirsiniz.
- Kart oyunları oynayarak stratejik zeka gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
- Santraç oynamak strateji geliştirilmesi için önemlidir.
Yukarıda maddeler halinde verdiğimiz zeka geliştirme yöntemlerini her gün kendinize göre uygulayabilirsiniz. Pek çoğunu zaten gün içinde uyguladığımız bu maddeleri zeka geliştirmeye yönelik uygularken belirli bir süre ve genelde günün aynı saatlerinde uygulamaya çalışın.
İnsan nasıl gelişir konusunda kısaca verdiğimiz bilgileri dikkate alıp kendinizi geliştirmek istediğiniz konuları belirleyerek başlangıç yapabilirsiniz. Gelişim sağlamak istediğiniz konu profesyonel destek alınması gereken konular arasında ise mutlaka kalitesinden emin olduğunuz kuruluşlardan destek alın.
Leave feedback about this