Kaplama diş denince toplumda pek çok insanın aklında sorular oluşmaktadır. Adından estetik amaçlı bir uygulama olduğu çıkarılabilmektedir. Peki, diş kaplama nedir? Ne işe yaramaktadır? Diş kaplama nasıl yapılır?
Diş kaplama işlemi diş tedavisinin en son kısmı olarak bilinmektedir. Çoğu zaman dişlerin tamamen çürümesinde tercih edilir. Diş çürüklerinin geri dönüşü olmayabilir. Çürük diş kurtarılamayacaksa kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinin ardından da kaplama diş yapılır.
Diş kaplama işleminde diş yeniden şekillendirilir. Farklı farklı diş kaplama çeşitlerinden bir tanesi seçilir. Klinikler arasındaki farklılık da burada kaynaklanmaktadır. Diş kaplama işleminde kullandıkları maddelere göre işin kalitesi değişecektir.
Bazı dişler ay gibi parıldarken bazı dişler kaplama olduğunu hemen belli ederler. Bazıları bu şekilde görünüşte problem yaratırken, bazılarının işlevsel problemleri olur. Diş ağrı yapabilir. Kaplama diş yaptıracağınız klinik ve kullanılacak malzemeler bu yüzden çok önemlidir.
Diş kaplama, diş problemleri artmış olan pek çok insanın ilgisini çekmektedir. Dişler, bir insanın görünüşünde çok büyük bir yer eder. Herkes dişlerinin güzel görünmesini ister ancak sağlık problemleri buna izin veremeyebilir.
Kaplama diş yaptırmak istediğine karar veren bir birey, öncelikle bir klinik seçmelidir. Genellikle fiyata göre klinik seçilir. Diş kaplama fiyatları bazı kliniklerde özellikle çok pahalı olabilmektedir. Fiyat sizi hiçbir zaman kandırmamalıdır. Ucuz olan bir yerin bu işlemi kötü yaptığı ve pahalı olan bir yerin bu işlemi iyi yaptığı söylenemez. Para bu konuda belirleyicidir.
Kaplama diş yaptırmak için seçeceğiniz kliniği önce sosyal medya üzerinden araştırın. Kliniğe veya hastaneye gidip bilgi alın. Bazı klinikler size gerçek olmayan fotoğraflar gösterebilirler. Bu nedenle daha önce o işlemi geçirmiş olan birileriyle konuşmanız o işlem hakkında daha kesin sonuçlar almanızı sağlar. Siz oraya gittiğinizde tedavi gören başka hastalar da bulunacaktır. Onlarla konuşmanız da fikir sahibi olabilmeniz için faydalıdır.
Diş kaplama işlemleri genellikle üç seans sürmektedir. Diş kaplama işlemi oldukça ince bir iştir. Diş doktorunun tecrübelerine göre bu seans sayısı ikiye inebilir veya dörde çıkabilir. Bu dişçiden dişçiye değişebilecek ve çok da bir şey ifade etmeyen bir olgudur.
Kaplama diş işlemi için ilk yapılacak olan şey dişlerinizin ölçüsünün alınması ve kalıplar çıkartılmasıdır. Dişinizin iyileşmeyeceğine kanaat getirildiğinde dişe oyularak şekil verilir. Bu işlemlere uygun bir şekilde hazırlanan özel kaplama dişler, bölgeye geçici olarak yerleştirilir.
Bu bir kontrol aşamasıdır. Eğer herhangi bir şişlik ve ağrı duyarsanız hazırlanan dişler çıkarılır. Öncelikle şişlik ve ağrı hissi tedavi edilir. Ardından tedavi süreci tekrardan başlatılır. Eğer yapılan dişler herhangi bir şişlik veya ağrı hissini uyarmazda tedavinin başarıyla ilerlediğine kanaat getirilir. Hazırlanmış ve yerleştirilmiş olan diş kalıplarının oraya adapte olması sağlanır.
Diş kaplama işlemi yapıldıktan sonra bakımı hakkında çok fazla soru alan bir konudur. Her dişte olması gerektiği gibi, kaplama yapılmış dişlerde de günde iki kez fırçalama talep edilir. Diş doktorunuzun size vereceği tarihler kontrole gidilmesi zorunludur.
Kaplama dişlerin kontrol edileceği bu tarihlerin kaçırılması dişte oluşabilecek herhangi bir sıkıntının fark edilmemesi demektir. Kaplama dişlerin adaptasyon süresinde dişi kırabilecek veya dişe zarar verilebilecek şeyler uzak durulmalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk ürünler tüketilmemelidir. Sert maddeler dişler arasında alınmamalıdır. Tüm bunlar kaplama dişe zarar verecek şeylerdir.
Diş kaplama işleminin işinin ehli bir kişi tarafından yapılması gerektiğini anlamışsınızdır. Bu nedenle diş doktorunuzu seçerken mutlaka dikkatli olun.
Leave feedback about this