Kurbanı kestikten sonra en önemli meselelerden birisi de kurban etini muhafaza etme şekli ve süresidir. Kurban eti kavurma yapılarak ve vakumlu poşetlere pay edilerek uzunca bir müddet yenmeye hazır şekilde muhafaza edilebilir. Kesilen etler derin dondurucuda saklanmalı ve çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Ayrıca etlerin çözdürülme işlemi yine buzdolabında ama alt raflarda yapılmalıdır. Rengi değişen, yeşile dönen etler tüketilmemelidir. Kurban eti kokarsa diğer tüm etlerde olduğu gibi asla tüketilmemelidir. Buna göre koyun parça etleri derin dondurucuda 4 ila 8 ay, kıyması 1 ila 3 ay, dana parça etleri 6 ila 10 ay, sığır parça etleri 8 ila 12 ay bekletilmeli, bu sürelerden önce de mutlaka tüketilmelidir.
Kurban Eti Yıkanır Mı?
Kurban bayramında daha da bir hareketlenen ve hararetlenen mutfaklarda en sık sorulan sorulardan birisi de kurban eti yıkanır mı sorusudur. Kurban etinin nasıl pişirilip nasıl saklanması gerektiği ile ilgili sorular son derece önemli. Zira hem hijyen hem de lezzet gerektiren bu husus sağlık ve damak keyfine hitap eden en önemli hususların başında geliyor.
Kurban eti parçalama kısmını geçtikten sonra sıra pişirme yöntemlerine geliyor. Ama kurban eti yemek önemli bir mevzu. İşin hem manevi boyutu hem de damak zevki kısmı dile geliyor. Gelelim kurban etini yıkamalımıyız kısmına. İster kasaptan alınan et olsun ister kurban eti olsun muhakkak temizlenmelidir.
Yeni kesilen etler bir kabın içine konularak güneş almayan bir yerde bir iki saat dinlendirilmelidir. Etin ilk sıcaklığı gittikten sonra bir süre de buzdolabında bekletilmelidir. Etin üzerinde bırakılan kan etin bozulmasına sebebiyet verir. Etin kanının temizlenmesi sırasında en sık tercih edilen yöntemlerin başında eti yıkama gelir. Et çiğ haldeyken soğuk su ile dolu bir kap içerisine konulur ve 15-20 dakika bekletilir. Soğuk su etin üzerindeki kanın arındırılmasında büyük bir rol oynar.
Leave feedback about this