Turşu, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Türk mutfağının en lezzetli çeşnilerinden birisi olan turşu; çeşitli sebze ve meyvelerin, tuz, sirke karışımı ile mayalanmasından oluşan bir yemek çeşnisidir. Özellikle biber, salatalık, kornişon, domates, lahana, havuç en bilinen turşu türleridir.
Bugün bahsedeceğimiz turşu türü ise lahana turşusu olacak. Tabii ki önce turşu nasıl kurulur sorusuna cevap arayacağız. İşin inceliklerini öğrendikten sonrada yazımızın konusu olan lahana turşusu nasıl kurulur onu öğreneceğiz. Unutmayın, güzel bir turşu kurmak için detaylar çok önemlidir.
Lahana turşusu yapımı için kullanacağımız lahana yılın belli döneminde elde edilir. Özellikle taze lahana turşu için çok iyi olacaktır. Çünkü henüz taze olan lahananın doku yapısı çok sıkı ve sert olacaktır.
Kısaca turşu nasıl kurulur sorusuna cevap verecek olursak. Turşu yapmak, aslında sebzeleri fermente ederek saklamaktır. Bu yüzden sebzelerin tadında değişiklik olur. Bu işlem daha ekşi, daha tuzlu bir tat katmaktadır.
Ortam sıcaklığı, ışık ile temas ve hava ile temas turşunun tadını ve lezzetini belirleyen 3 etmendir. Kesinlikle karanlık ortamda, hava almadan normal oda sıcaklığında saklanmalıdır. Hava ile temas etmeyen turşu fermente olacaktır. Işık ile temas ederse, turşunun rengi soluk olur.
Lahana Turşusu Tarifi
Şimdi gelelim beyaz lahana turşusu yapımı konusuna. Lahana turşusu için en uygun lahana türü sıkı kellesi olan lahanalardır. Daha diri, sert dokuda lahana olmalıdır.
Turşumuzu kurmak için gerekli olan malzemeler;
- 5 kg. lahana
- 8-10 adet nohut
- 2 adet limon
- 1 adet sarımsak
- 1 çorba kaşığı tuz
- Göz kararı sirke
Öncelikle, akşamdan lahananın altını oyarak, alt koçanı çıkartmamız gerekir. Sonra geriye kalan lahanayı 4 eşit parçaya böleceğiz. Bir kap içine bu parçaları dilimleyerek koyun. Tuzlayıp ovalayın ve kabın ağzını sıkıca kapattıktan sonra, 6-7 saat dinlendirin.
Sabah olduğunda, sarımsakları soyup, tuz ve sirke ekleyerek havanda dövün. Biraz bekletin.
Daha sonra büyük bir cam kavanozun içine beklettiğiniz lahanaları ve nohutları koyun. Lahanaların kavanozun dibine oturması için üzerlerine ağırlık yapacak bir şey koyun. Sonra üzerine sirkeli sarımsaklı karışımı dökün ve kabın içine lahanaların üzerine 2 parmak olacak kadar su ekleyin. Ağzını sıkıca kapatın. 10 gün boyunca ışıktan saklayacağınız, oda ısısında ki yerine koyunuz.
10 gün sonra turşunuz yenmeye hazır! Afiyet olsun.
Leave feedback about this