Çocukluğumuzda resim derslerinde bol bol yaptığımız, okuldan eve gelince de mutfakta patates arayıp annemizi çıldırtmak suretiyle devam ettiğimiz eylemlerden biridir patates baskısı. Günümüzde birçok çocuk bu zevkli etkinlikten bihaber olsa da, birçoğumuz buna aşinayız.
Patates baskıları patatesi ikiye bölüp bıçak veya kesici bir nesne yardımıyla patatesi oyarak şekiller çizip, daha sonra onları sulu boyayla boyayarak kâğıda bastırarak yapılır. Öncelikle istediğiniz şekli belirleyip patatese delici bir cisimle çizersiniz, bu sizin taslağınızdır.
Sonra oyarak şeklinizi kabartma haline getirirsiniz. Dilediğiniz renklerle renklendirip düz beyaz bir kağıda patates baskıları yaparsınız. Bu işlemin okulda yapılmasına mektep patatesi adını vererek mizahi yönümüzü de ortaya koymayı unutmayalım.
Patatesten Neler Yapılır?
Dilediğiniz şekli patatese çizerek patates baskısı yapabilirsiniz. Kuş, çiçek, böcek, ağaç, yıldız, balık, geometrik şekiller, kalp vb. birçok alternatif mevcut. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış. Birkaç şekli bir araya getirerek kolajlar da yapabilirsiniz.
Patatesten Civciv Nasıl Yapılır?
Öncelikle internetten basitçe bir civciv çizimi bulalım. Ardından çıktısını alalım. Veya a4 kâğıdını ekranın üzerinde sabit tutarak kağıda civciv çizimini aktaralım.
Civciv çizimini aktardıktan sonra çizgilerin dış tarafından keselim. Kestiğimiz bu şablonu ortadan ikiye böldüğümüz patatese bir iğne yardımıyla tutturalım. Bir bıçak yardımıyla patatesin kağıdın dışında kalan kısımlarını oyarak çıkartalım.
Bu işlem bittikten sonra patatesten civciv gözünü delici bir aletle oyalım. Civcivi ne renk istiyorsak (tercihen sarı) sulu boya ile renklendirelim. Beyaz kağıda patatesimizi bastıralım. Sabit durması, kaydırmamak çok önemlidir. Patatesi kaldırdığımızda civciv baskımız hazır olacaktır. Oyma ve kesme işlemi tehlikeli bir işlem olduğundan çocukların patates baskısını velileri gözetiminde yapmaları önerilir. Boyama ve baskı kısmını çocuklar yapabilir.
Leave feedback about this