4 Mayıs 2024
Genel

Rakı Nasıl İçilir?

Rakı, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Alkollü içki denilince akla ilk gelen çeşitlerden olan bu içki, farklı ana malzemelerden yapılabilir. Piyasada satışı yapılan ve esas rakı olarak da bilinen çeşidinin ise ana maddesi üzümdür. Şıra haline gelen üzümlerin etil alkol ile fermente edilmesinden sonra ortaya alkollü bir sıvı çıkar.

Bu sıvının anason tohumu ile yeniden damıtılması sonucu elde edilir. Rakıyı şişelemeden önce en az 1 ay kadar bekletilmesi gerekir.

Rakı Nasıl İçilir? 1

Hazır olarak satılan alkollü bir içkidir. Kimi zaman yemeklerin yanında kimi zaman davet sofralarında yer alan bu özel içki, genelde su ile sulandırılarak tüketilir. Su eklenmesi ile yüzde 45 olan rakı alkol oranı düşer. Ancak yine de çok fazla tüketilmemesi ve hızlı içilmesi yerine yudum yudum alınması önerilir.

Rakının tüketimi sırasında yanında meze olarak tüketilen yemeklerin hafif olması ve onların da karın rakı gibi yavaş tüketilmesi gerekir. Rakıya eşlik etmek yerine karın doyurmak için tüketilen ağır yemekler, içki ile birlikte midede fazla yer kaplayıp bulantıya neden olabilir.

Nasıl İçilir?

Genel olarak su ile karıştırılıp tüketilir. Soğuk olarak içildiğinde daha lezzetli olan bu içkinin içine istenirse buz da ilave edilebilir. Tam tadında bir keyif için rakı bardağı içine ilk önce rakının, daha sonra su ve en son buzun konulması gerekir. Bu sırayı bozmadan içeceğinizi hazırlamanız tam tadı almanız için önemlidir. Bir bardak rakı için ilk olarak bardağın yarısına kadar rakı koyun.

Rakı Nasıl İçilir? 2

Rakının alkol oranını düşürmek için üzerine aynı miktarda yarım bardak kadar su ekleyin. Rakıdan tam tat alabilmek için su eklemesi yaparken süt beyazı rengine gelene kadar eklemeye devam edin. Ardından soğuması için 2-3 küp buz parçasını içine ekleyin.

Eğer rakıdan hemen sonra buzu ekleyip daha sonra suyunu koymaya kalkarsanız, rakının ile buzun daha önce etkileşeme girerek tadın bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle sırayı karıştırmadan bardağınıza ekleme yapıp tadında bir keyif yapabilirsiniz.

Hazırladığınız rakıyı isterseniz farklı tatlardaki rakı mezeleri ile birlikte tüketebilirsiniz. Ülkemizde daha çok Akdeniz yöresinde uygulanan rakı-şalgam da farklı bir tat arayanlar için ideal olabilir. Rakı-şalgam nasıl içilir merak edenler, ayrı bardaklarda rakı ve şalgamı aynı sofraya alıp bir yudum rakıdan, bir yudum şalgamdan tüketebilirler.

İçilmesi kadar yapımı da merak edilen rakının evde yapımı konusunda kısa bilgileri sizlere aktarmak istiyoruz. Evde rakı yapımı için farklı ana malzemeler kullanılabilir. Genellikle etil alkol oluşturmak için şekerli besinlerden faydalanılır. Bu besinlerden fermantasyon yolu ile %10 civarında etil alkol elde edilebilir. Elde edilen etil alkolü 3 kere damıtarak alkol oranı daha yüksek bir sıvı elde edin.

Rakı Nasıl İçilir? 3

Üçüncü damım sonunda genelde %90 civarında alkol oranına sahip bir sıvı elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz bu etil alkolü anason yağı ya da anason tohumu ile birlikte karıştırıp ev yapımı rakı elde edebilirsiniz. Yine bu rakıyı su ile sulandırıp tatlandırarak tüketebilirsiniz.

Evde alkollü içecek yapmak ve tüketmek çok sağlıklı bir yöntem değildir. Bu nedenle emin olmadan ya da daha önce hiç denemeden alkollü içecekler hazırlamayın. Hazırladığınız bu alkollü içeceklerin tüketiminde de dikkatli olun, az miktarda tüketmeye çalışın. Dışarıda hazır olarak satılan işlenmiş alkollü içeceklerin içeriğindeki alkol oranı, evde kendi yaptığınız alkollü içeceklerden daha düşüktür. Alkol oranı daha yüksek olduğu için ev yapımı içkilerin tüketiminde sınırınızı daha alt seviyede tutmanızı öneririz.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video