Şarap lekesini çıkarmak zor bir iş gibi gözükse de o kadar zor değildir. Leke çıkarmada doğru işlemler yaparsanız daha kolay çıkarırsınız. Eğer yeni bir lekeyse şarap dökülen yere biraz tuz dökerek lekenin yayılmasını önlemiş olursunuz. Daha sonra tuzu temizleyerek lekeli bölgeyi kuru bir bezle silin. Bu işlemi birkaç kere tekrarlayın. Sonunda şarap lekesinden kurtulacaksınız. Dökülen şarap kırmızı ise üzerine varsa biraz beyaz şarap dökerek kırmızı rengi biraz açmış olursunuz. Ardından lekeye tuz döküp kuru bir bezle silin ve lekeyi çıkarmış olursunuz. Şarap lekesi önceden dökülüp kurumuş ise leke üzerine biraz soda dökün. Daha sonra kuru bir bez ya da havlu koyarak ıslaklığı emmeye çalıştırın. Bir miktar deterjanlı ve ılık suyla lekeyi temizleme yapın. Tekrar kuru bir bez ya da havlu ile silin. Bu işlemi birkaç kez yaptığınızda kurumuş şarap leşini çıkarmış olursunuz.
Halınıza kırmızı şarap dökülmüş ise varsa biraz beyaz şarap dökerek birkaç dakika bekleyin. Daha sonra beyaz bir havlu ya da beyaz bir bezle halıdaki şarabın emilmesini sağlayın. Biraz bekledikten sonra nemli bez ile halıyı silerek kurumasını bekleyin. Profesyonel yardım almadan halılardan şarap lekesi çıkarmak o kadar kolay olmaz. Halıdaki şarap lekelerini çıkarma işlemlerinden emin değilseniz şarap lekesi olan halınız elyaf çeşidi veya özel boyalar kullanarak üretimi yapılmış ise profesyonel halı yıkama hizmeti veren yerlerden yardım almak daha iyidir.
Dökülen şarabı emdirirken lekeli alanı ovmamaya dikkat edin. Nedeni ise şarap lekesini etrafa yaymamaktır. Yoksa temizlenmesi çok zaman alır Leke halının derinliklerine inebilir. Dışarıda yemek yiyen kişiler şarap dökülünce paniklemesinler. Restoranlarda çokça bulunan soda leke çıkarmada kullanılır. Temiz bir bezi sodayla nemlendirip lekeyi emdirin ve şarap lekesi olan yeri muslukta bol suyla yıkayın. Daha sonra kurumasını bekleyin. Şarap lekelerinin halıdan, koltuktan ve elbiselerden çıkarmak oldukça zor olabilir. Fakat lekelerin çıkarılmasında uygun malzemeler kullanır ve biraz emek harcarsanız giysilerde, halılarda, kumaşlarda ve koltuklarda şarap lekesini çıkarmak her zaman kolaydır. En iyisi şarap içerken çok dikkatli olmak gerekir. Şarabı çok içmekteyseniz burada dişlerinize de zarar verir. Dişleriniz şarap içmekten sararmış olur.
Dişlerdeki şaraptan meydana gelen sararmayı da giderebilirsiniz. Şarap içtikten sonra ağzınızı arada bir çalkalama yapmalısınız. Günün sonunda beyazlaştırıcı ve karbonat içeren diş macunu ile dişlerinizi fırçalayarak şaraptan meydana gelen sararmayı yok etmiş olursunuz. Daha detaylı bilgi için doktordan bilgi alarak dişlerde meydana gelen şarap sararmasını engellemiş olursunuz. Şarap lekesinin zararları kadar faydaları da bulunmaktadır. Çamaşır makinalarına konan şarap beyaz giyişiler de kestanemsi bir renk tonu yapar. Ressamlar, tasarımcılar ve inşaatçılar şarabın kırmızı renginden yararlanmak için gözenekli yüzeyler üzerine şarap dökerek ayrı bir güzellik elde ederler. Üretim faktörleri yani üretilen kumaşlar, koltuklar ve halılar da leke çıkarmayı etkileyen faktörler göz önünde olmalıdır. Bunlardan dolayı leke çıkarmada kesin bir çözüm olmayabilir. Bu yüzden şarap lekesinin her koşulda, her zaman çıkarılması garanti değildir.
Şarap lekesi çıkarma işlemlerini profesyonel ve bilgili kişilere danışmak en iyisidir. Bilinçsizce yapılan şarap lekesi çıkarma işlemleri halılarınızın, elbiselerinizin ve koltuklarınızın elden çıkmasına neden olur. Buda sizin tekrar yeniden elden çıkan eşyalarınızdan almanıza ve zarara uğramanıza neden olur Şarap lekeleri döküldüğü anda leke çıkarma işlemlerinizi yapmalısınız. Leke çıkarırken yapacağınız bir hata bu halı ise halının renginin değişmesine neden olacaktır
Leave feedback about this