27 Nisan 2024
Yeme İçme

Şarap Nasıl Yapılır

Şarap, meraklısı için alkollü içecekler içinde en değerlisidir. Üzümden imal edilen şarabın mazisi de oldukça eski.  İnsanlık tarihinin belki de en eski  içeceklerinden  olan şarabın, üzümleri muhafaza et menin pratik bir yolu aranırken tesadüf eseri bulunmuş olduğu tahmin ediliyor. Şarap Nasıl Yapılır? Üzümü şarap haline dönüştürenler,  aslında bakteriler. Hayatta kalabilmek ve üreyebilmek için üzümün içindeki şekeri yiyen bakteriler, artık madde olarak da alkol üretiyorlar. İşte üzümler, bu alkol sayesinde fermante olarak şaraba dönüşüyor. Yani oluşan etil alkol, bakterilerin sindirimi esnasında ortaya çıkıyor.

Antik çağlardan beri kadehlerin en sadık ve romantik içeceği olan şarabı, isterseniz kendi şartlarınızla da yapabilirsiniz.  Evde şarap yapımı için ilk ihtiyacınız olan malzeme üzüm olacak. İlk seferde şarabın tadı ve kıvamını tutturamazsanız yılmayın. Bir sonraki tecrübeniz de gayet lezzetli şaraplar elde edebilirsiniz. Gerekli üzümü dilediğiniz yerden alabilirsiniz. İster pazar, ister manavdan.. Fark etmiyor.

Şarap nasıl yapılır sorusunun yanıtı tahmin edildiği kadar zor değil.

sarap-nasil-yapilirEvde Şarap Yapımı

Eğer ortalama 5 litre civarında şarap elde etmek istiyorsanız 8-10 kilogram üzüm almanız gerekiyor. Kırmızı üzüm kullanırsanız, koyu kırmızı, bordo renkli bir şarap elde edersiniz. Şaraba rengini kırmızı üzümlerin kabuğu verecektir. Aldığınız üzüm ne kadar koyu renkli olursa, şarabınız da o denli koyu renkli olacaktır.

 

Şarap yapacağınız üzümleri yıkamayın. Nasıl aldıysanız öyle kullanın. Sadece içinde bulunan yabancı maddeleri, çürükleri, kurumuş ve bozuk üzümleri ayıklayın. Geri kalan sağlam üzümleri saplarıyla birlikte ve yıkamadan kullanacaksınız. Eğer üzümleri yıkarsanız, üzerlerinde bulunan ve fermantasyonu başlatacak olan bakterileri uzaklaştırmış olursunuz. Üzümler çok tatlıysa fazladan şeker ilave etmenize gerek yok. Ama eğer tatlı değillerse, elde ettiğiniz 10 litrelik şıraya 1 çay bardağı kadar şeker ekleyebilirsiniz.

Sabrınız varsa, üzümleri elinizle tek tek sıkmanız tavsiye ediliyor. Evet şarap yapımının meşakkatli ve uzun süren bir işlem olduğu doğrudur. Ama böylelikle hem ikinci bir sıkım işlemi gerektirmez, hem de üzüm çekirdekleri kırılıp ezilmemiş olur; zira kırılan ve ezilen üzüm çekirdekleri şarabın tadını değiştirir. Elle sıkmayı gözünü kesmiyorsa, plastik bir leğene doldurduğunuz üzümleri, altı döküm olan bir çelik tencere yardımıyla ezebilirsiniz.

Sıktığınız üzümleri, çekirdeklerini, saplarını, çöplerini ve çıkan suyu ya da diğer adıyla şırayı büyük bir cam kavanoz veya turşu kabına doldurun. 10 litrelik pet su şişesi veya 20 litrelik pet turşu şişesi de kullanabilirsiniz.

Şırayı doldurduğunuz şişeyi ağına kadar doldurmamaya özen gösterin. Çünkü fermantasyon işlemi sırasında ne kadar çer çöp, posa, kabuk vs. varsa yukarı doğru çıkacağından, şarabınız taşma yapar.  7 ila 15 santimlik bir boşluk bırakmanız iyi olacaktır.

Şişeyi ışık almayan, çok serin ya da  çok sıcak bir yere koymayın. Evinizde depo, kiler gibi bir bölüm varsa son derece uygun olur.

Şişenin gerginleşmesinden de anlaşılır ki, fermantasyon işlemi şişeyi kapattıktan 1 yada 2 gün sonra başlar. Çünkü şişede oluşan karbondioksit dışarıya doğru bir basınç oluşturur. Bu, normal bir süreçtir. Oluşan gazın dışarıya çıkması, buna karşın dışarıdaki havanın şişenin içine girmemesi lazım. Aksi takdirde şarap bozulacaktır. Eğer pet şişenizin kapağını çok dikkatli şekilde birazcık aralarsanız, gazın ağır ağır dışarıya çıkışını sağlamış olursunuz. Çıkan koku ekşi bir koku olacaktır.  Bu, mayalanma kokusudur. Zaman içinde bu kokuya alkol kokusu da karışacaktır. Kapak yerine şişenin ağzına bir ameliyat eldiveni de geçirebilirsiniz. Eldiven karbondioksit gazı etkisiyle şişecek ve kenar kısımlarından basınçlı fazla gazı atacaktır. Daha emniyetli bir materyal isterseniz hava kilidi alabilirsiniz. Fiyatı oldukça uygundur. Şişenin ağzına hava kilidini takıp, içine de biraz su koyarsanız, karbondioksit gazı dışarı çıkar, ama buna karşın dışarıdan içeriye hava girişi olmaz.

Aşağı yukarı 4 gün sonra şişenin alt kısmında koyu renkli bir sıvı biriktiğini görürsünüz. En altta ise beyaz bir tortu oluşmaya başlar.

4 gün sonunda  şişedeki sıvıdan çer çöp, sap ve posaları arındırmanız gerekiyor. Bir huni kullanarak başka bir pet şişeye önce sıvı kısmı alıp, sonra şişeyi diğerinin üzerine yerleştirip bir iki saat süzülmesini beklerseniz tüm posayı sıvıdan ayırmış olursunuz. Şişeyi, üzerine bir tülbent açtığınız leğene aktarıp,  tülbenti sıkarak daha temiz ve arınmış bir sıvı elde edeceksiniz.

Şimdi artık damacananın ağzını kapatıp, hava filtresi takma işlemine geçebilirsiniz.

Süzdüğünüz yarı şarabın kokusu artık daha da şaraba benzemektedir. Tattığınızda fermante işleminin henüz bitmediğini tadın biraz buruk, biraz da şekerli oluşundan anlayabilirsiniz. Yeniden şişenin ağzını kapatın ve gazın çıkmasını bekleyin.

Yaklaşık 1-2 ay sürecek gaz çıkışı bittiğinde, bir başka şişeye hortum kullanarak aktarma yapın ve alttaki beyaz tortuyu tahliye edin. Ancak bunu yaparken tortuyu şaraba karıştırmamanız gerekiyor. Ayırdığınız şarapta bir süre sonra yeniden beyaz tortu oluşacaktır. Onu da aynı şekilde ayırın. Bu ayırma işlem şarabın daha da berrak olmasını sağlayacaktır.

Bu işlem bittiğinde oluşan içeceği ayrı bir şişeye aktarıp, sıkıca kapatıp saklayabilirsiniz. İyi yıkanmış, 1 litrelik vidalı kapakları olan şarap şişeleri bu iş için idealdir.

Evde basit şarap yapımı en basit ve anlaşılır şekliyle böyle.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video