28 Mart 2024
Sağlık

Uçuk Nedenleri, Uçuk Belirtileri ve Uçuk Nasıl Geçer?

Hayatı boyunca hiç uçuk çıkarmamış olan sanırız yoktur. Dudak çevresinde ve hatta ağız içinde görülebilen uçuk, HerpeksSimpleks adı verilen bir virüs sebebiyle ortaya çıkar. Aslında ciltte ve ağız içi yumuşak dokusunda meydana gelen içi su dolu keseciklerdir. Ciddiye alınması gereken bir problemdir; zira bulaşıcıdır. Gelin neden çıkar, uçuktan kurtulma yolları nelerdir, uçuğun çabuk iyileşmesi için ne yapmak gerekir, sık tekrarlayan uçuklar neyin işaretidir bir bakalım.

Uçuk Neden Çıkar?

Virüsler tarafından meydana getirilen ve bulaşıcı olan uçuk, henüz çıkmadan önce, yaklaşık 24 saat evvelden kendini belli eder. Uçuğun çıkacağı bölgede karıncalanma, yanma, kaşıntı, sızlama gibi bulgular hissedilir. Bölge daha sonra kızarmaya ve şişmeye başlar, hemen ardından içi su dolu kabarcıklar belirir. Bu kabarcıklar deriyi gererek; konuşurken, gülerken, bir şeyler yiyip içerken ıstırap verir. Kısa bir süre içinde kurur, çatlar, sızıntı oluşur ve oldukça kötü bir görüntü meydana gelir.

Uçuğa sebep olan HerpesSimpleks virüsü vücuda girip enfeksiyona sebep olduktan sonra o bölgedeki dokulara yerleşir ve uykuya dalar. Bu virüs, vücudun en savunmasız olduğu, zayıf düştüğü anlarda yeniden uyanır ve faaliyete geçer.

Peki bu virüs hangi zamanlarda aktif hale gelir?

Stres, sıkıntı, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, düzensiz ve yetersiz gıda alımı, bazı enfeksiyonlar, fazla güneş ışığı ve ultraviyole ışınları, kadınlarda adet dönemi ve hamilelik gibi süreçler, uçuk virüsünün aktif olduğu durumların başında gelir.

uçuk belirtileri ve uçuk nasıl geçer

Uçuk Hangi Bölgelerde Çıkabilir?

Yaygın olarak dudak bölgesinde, ağız çevresinde, göz çevresinde, göz içerisinde, parmaklarda, tırnak çevresinde ve genital bölgelerde görülür.

Nasıl Tedavi Edilir?

Gelelim uçuktan kurtulma yollarına. Uçuğun nüksetmesine sebep olan durumlardan kaçınmak gerekir. Sözgelimi,  stresli zamanlarda daha çok çıkıyorsa stresi kontrol altına almaya çalışmak önleyici bir tedbir olacaktır.

Yorgunluk ve uykusuzluk sebebiyle meydana geliyorsa yeteri kadar dinlenmek ve uyumak önleyici bir tedbir olacaktır.

Güneşten kaynaklanıyorsa koruyucu kremler ve şapka, şemsiye gibi aksesuar ve araçlarla korunmak gerekir.

Uçuktan önce hissedilen belirtiler ortaya çıkmaya başladığında o noktaya antiviral bir uçuk kremi uygulamak uçuğu ya çok yavaşlatır ya da çıkmasını engeller.

Uçuktan kurtulma yollarından birisi de alkol ve antiseptik ilaçlardır.

Bunun dışında ağrı kesici ilaçlar, buz ve buna benzer medikal uygulamalarla uçuk tedavisi gerçekleştirilebilir. Ama bu tür ilaç ve kremleri kullanmak için önce bir dermatoloji uzmanına muayene olmak ve onun reçete ettiği ilaçları kullanmak en iyi yol olacaktır.

Uçuk İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Bazı besinlerde “lizin” adı verilen ve uçukla mücadele etmeye yarayan bir aminoasit bulunur. Et, balık, baklagiller ve sütte lizin bulunur.

Yine bir amino asit olan “arginin” de yer fıstığı, badem, çikolata be kuru meyvelerde bulunur ve uçukla mücadele için sık sık tüketilmelidir.

Uçuğun üzerine bir adet kullanılmış siyah çay poşeti koymak da rahatlatıcı tesir yapar.

Mikrop öldürücü olarak bilinen sarımsak da iyi gelmektedir.

Bir parça pamuğu süte batırıp uçuk üzerine koyarak da rahatlama sağlayabilirsiniz.

Domates suyu, aloevera, bal, sirke ve misket limonu da uçuğa iyi gelmektedir.

uçuk belirtileri ve uçuk nasıl geçer 1

Uçuk Tehlikeli Midir?

Belli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar ve fakat virüs hiçbir zaman tam olarak geçmez. Vücutta yaşamaya devam eder. Hemen hemen her insanda vardır. Bu virüs iç kulaktaki denge sinirine yerleşebilir, bu da iç kulaktaki denge merkezinde ödem yapabilir ve baş dönmesine sebebiyet verebilir. İç kulaktaki ödem geçince kişide bulantı ve baş dönmesi de ortadan kalkacaktır. Eğer işitme sinirlerine yerleşirse ağır ve ciddi işitme kayıplarına; yüz sinirlerine yerleşirse de yüz felcine yol açabilir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video