Yemin, kuvvet anlama gelir. Saslın, niyetin, işi yapmak ya da yapmamak isteğinin güçlü olduğunu gösterir. En kuvvetli şekilde söz vermek olur. Bu söz de, sadece Allah-ü Teâlâ için verilir. Diğer yeminler günahtır. Yemin bir tek tanrı adıyla yapılır.
Mesela “Vallahi” demek, tanrı adıyla yemin ediyorum anlama gelir. Sadece yemin ediyorum demek de yemin olur. O da Allah için yemin olur. Yemin, yalnız Allah-ü Teâlâ’nın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde.
Kur’an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek ya da elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. Kur’an çarpsın demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur. Kalben vallahi dense, yemin sahih olmaz.
Yemin kastı ile söylemedi ise kendisi kâfir olur. Onun için kâfir, hiç söylememeli. Tövbe etmek gerekir. Tanrı’dan gayrısı için yemin edilmez. Bu yemin olmadığı için, bozulursa yemin kefareti gerekmez. Haram işlemek ya da yakarma yapmamak için yemin eden, yemin bozmak olur ve daha sonra da yemin kefareti verir.
Helal malını haram ederek yemin etmekle o mal haram olmaz. Gerçek dışı yere yemin büyük günahtır. Doğru olarak çok yemin etmek de uygun değildir. Allah-ü Teâlâ’nın ismine ve yemine kıymet vermemek olur. Şarkılarda, türkülerde, eğlencelerde yemin etmek de bu şekilde günah olur.
Yemin kefareti için, zekât alması caiz olan on fakire, bütün bedenini örtecek kadar bir kat çamaşır verilir. Veya aç olan on fakire, bugün iki kez yiyecek verilir. On fakire bir kere, bir fıtra miktarı buğday, un da verilebilir. Ya da bir fakire on gün vermek de olur.
Bunları yapamayan yoksul, art arda yani Aralıksız 3 gün oruç tutması da gerekir. Yemin bozma duası gibi bir dua olmadığı gibi kişilerin yemin bozma kefaretlerini yerine getirmesi de gerekmektedir.
En basit yemin bozmanın kefareti, on fakire uygun bir din kitabı vermektir. Yeminini bozmadan önce yemin kefareti verilmez. Verilirse sahih olmaz. Bozunca yine vermesi lazım olur. Yemin kefaretini geciktirmek günah olur.
Leave feedback about this