19 Mart 2024
Ulaşım Araçları

Araba Nasıl Kullanılır?

Öncelikle şunu belirtelim. Gözünüzde büyütmenize hiç gerek yok, araba kullanmak son derece kolaydır aslında. Araba kullanırken önemli olan dikkatli, sağduyulu ve diğer sürücülere ve yayalara karşı saygılı olmayı başarabilmektir. Özellikle ilerleyen teknoloji ile birlikte yeni araçlar sürücülere çok sayıda kullanım kolaylığı sunuyor. Size sadece gaza ve frene basmak kalıyor. Tabi bir de direksiyonu idare etmek. Araba kullanmak işte bu kadar kolay ve aynı zamanda bir o kadar da gerekli.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Çocukluğunuzda bindiğiniz çarpışan otoları ya da akülü çocuk arabalarını hatırlıyor musunuz? İşte otomatik vites kullanımı aynı bu araçlar gibidir. Gaz pedalına bastığınızda araç gider, frene bastığınızda ise durur. Eğer araba kullanmak istiyor fakat gözünüzde büyütüyorsanız bir an önce ders almaya başlamanızda fayda var. Çünkü araba kullanmak kolay olduğu kadar zevkli de. Araba kullanmaya ilk başladığınızda ilk bir kaç hafta biraz sıkıntı çekmeniz çok doğal. Fakat yavaş yavaş pratik kazandıkça araba kullanmayı sevecek ve ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

 

Otomatik Vites Araba Nasıl KullanılırPeki araba nasıl çalıştırılır? Aracınıza bindiğinizde ilk yapmanız gereken şey emniyet kemerinizi takmak ve aynalarınızı kontrol etmek. Otomatik vitesli araba kullanırken sol ayağınızı asla kullanmamalısınız. Sol ayağınızı kenara koyup sadece sağ ayağınızı kullanacaksınız. Kontak anahtarını çevirdikten sonra vitesi D pozisyonuna almalısınız.

Bu sırada sağ ayağınız fren pedalının üzerinde olmalı. Aksi durumda motor çalışmayacaktır. Sağ ayağınız frende, kontak anahtarını çevirdiniz, vitesi D’ye aldınız. Sol sinyalinizi verip sol aynanızla yolu kontrol ettikten sonra hareket etmek için sadece iki şey kaldı. El frenini indirmelisiniz ve sağ ayağınızı frenden kaldırıp yavaşça gaz pedalına bastırmalısınız. Aracı durdurduğunuzda ve parkettiğinizde vitesi P’ye almalısınız. Geri geri gideceğiniz zaman ise vitesi R pozisyonuna getirmelisiniz.

Manuel Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vitesli arabalarda gaz ve fren olmak üzere iki pedal bulunurken düz vitesli arabalarda ise buna bir de debriyaj pedalı eklenir. Vites değiştirilmek istendiğinde sürücü debriyaja basar ve vites kolunu kullanarak vitesi değiştirir. Sol ayak debriyajdayken vites kolundan vites değiştirildikten sonra sol ayak yavaşça debriyajın üzerinden çekilir. Vites kolunda vitesin hangi yöne çekilerek değiştirilebileceği ne ilişkin görsel vardır. Buna bakarak yapabilirsiniz. Düz vitesli arabalarda aracı çalıştırırken sol ayağınız debriyajda, sol ayağınız ise frende iken kontak anahtarını çevirdiğinizde araç çalışmaya başlar. El frenini indiriyoruz.

Araba Nasıl Kullanılır? 1

Birinci vitese aldıktan sonra debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş çekerken kavrama noktasını hissetmeye çalışmalısınız. Hafif bir titreme noktasına ulaştığınızda kavrama noktasına ulaşmış olursunuz. İşte tam bu sırada sol ayağınız debriyajdan yavaş yavaş çekilirken sağ ayağınızla da yavaş yavaş gaz pedalına bastığınızda arabanız hareket edecektir. Hızlandıkça sol ayakla debriyaja basıp vitesi değiştirdikten sonra yine yumuşak bir şekilde ayağımızı debriyajdan çekerek sağ ayağımızla gazı artırırken yavaş yavaş sol ayak debriyajdan çekilmelidir.

Ayağınızı debriyajdan aniden çekmemelisiniz, aksi halde aracınız duracaktır. Araba ilerlemeye başladıktan sonra vitesi ikinci vitese alırken yine debriyaja basıyoruz. Sağ ayağımızla gaza bastıkça yavaş yavaş sol ayağımızı debriyajdan çekiyoruz ve ikinci viteste ilerlemeye devam ediyoruz.

Aracınızın şansımanına, motorun dizel ya da benzinli olup olmamasına ve yol durumuna göre farklı araba sürme teknikleri uygulanır. Peki dizel araba nasıl kullanılır? Dizel motorlu araçlar benzinli araçlar gibi kullanılmamalıdır. Vites değiştirirken dikkat edilmesi gereken küçük nüanslar hem yakıt tüketiminden tasarruf etmenizi sağlar, hem de aracınızı korumuş olursunuz. Dizel motorlu araçlarda devirli kullanım önemlidir. Araç uygun devir hızına geldiğinde vites değiştirilmelidir. Ani kalkışlardan ve ani hızlanmalardan kaçınmakta yarar vardır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video