26 Nisan 2024
Sağlık

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Kişilerin yaşadıkları sağlık sorunlarından biri de diyabet olmaktadır. Diyabet daha çok şeker hastalığı olarak bilinmekte ve kişilerin günlük yaşamlarına bu süreçte dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle beslenmek şeker hastalarının en çok önem verdikleri konular arasında yer almaktadır.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli? 1

Genel olarak şeker hastaları ne yemeli ya da şeker hastaları ne yememeli gibi sorular sorulmakta ve bu sorulardan dolayı da uzmanlar belirli diyet listeleri hazırlamaktadır. Bu listeler sayesinde kişilerin günlük hayatlarında bazı yiyecekler de belirli kısıtlamalar meydana gelmektedir. Şeker hastalığı teşhisi konulduktan sonra kişilerin fazla endişe etmelerine gerek olmamaktadır.

Bu durumda uzmanlar tarafından verilen yemek listelerine uyulduğunda ve verilen ilaçların düzenli kullanım sonucunda herhangi bir olumsuz durum yaşanmamaktadır. Tüketilen gıdaların porsiyonları ve besin değerleri bilerek tüketildiğinde hemen hemen her gıda şeker hastaları tarafından yenmektedir.

Şeker hastalığında 2 tip olmakta ve buna göre beslenme listeleri hazırlanmaktadır. Tip 1 diyabet hastalarının lif oranı yüksek olan gıdaları tüketmesi ve kanda ki şeker oranının yavaş bir şekilde yükseltilmesini hedeflemektedir. Karbonhidratlar, kan şekeri üzerinde yağ ya da proteine oran ile daha belirleyici bir besin kaynağı olmaktadır.

Ancak hiç karbonhidrat tüketilmeden de yaşanamayacağından dolayı karbonhidrat içerikli besinlerin besin değerlerinin kontrol edilmesi ve ona göre bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Şeker hastalığı beslenme listelerinde tip 1 diyabet hastalarının rafine karbonhidratları yemek listelerinden çıkarması gerekmektedir.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli? 2

Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, şekerleme ya da atıştırmalıklar rafine karbonhidrat olduğundan dolayı bu besinlerin yerini başka besinler almaktadır.

  • Beyaz pirinç yerine esmer ya da kepekli pirinç
  • Beyaz ekmek yerine kepekli, tam buğday ya da tam tahıllı ekmek tüketimi
  • Normal patates yerine tatlı patates
  • Normal makarna yerine kepekli ya da sebzeli makarna
  • Şekerli kahvaltı gevreklerinin yerine müsli
  • Mısır yerine de bezelye ya da bol sebze tüketilmesi daha uygun olmaktadır.

Tip 2 diyabet hastalarında önemli olan nokta tüketilen şeker oranının dengede tutulması gerekmektedir. Dengede tutulacak şeker için tamamen bırakılması tabi ki de yanlış olmaktadır. Sadece besinlerde belirli kısıtlamalar ya da porsiyonların azaltılması yeterli olmaktadır. Şeker hastalığı beslenmesi kişiler tarafından pek fazla bilinmediğinden dolayı yanlış bilgilerin verilmesine neden olmaktadır.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli? 3

Bu yüzden şeker hastalığı sorunu olan kişilerin doktorları tarafından verilen beslenme listelerine uymaları yeterli olmaktadır. Şekeri azaltmak ilk başlarda insanlar için çok zor olacağından dolayı bir anda kesmek yerine belirli besinlerin tüketilmesi kısıtlanmakta ve onların yerine alternatif besinlerin yenmesi daha uygun olmaktadır. Hazır meyve suları, kola ya da bu gibi şeker oranı yüksek içeceklerin yerine soda ya da taze meyve sularının içilmesi gerekmektedir.

Dışarıdan tatlı yemek yerine evde hazırlanacak tatlılarda şeker oranı yarıya indirilerek hazırlanmaktadır. Tip 2 diyabet hastalarının daha çok sütlü tatlıları tüketmeleri uygun olmaktadır. Yemeklere tat vermek için şeker yerine tarçın ya da vanilya konulması uzmanlar tarafından önerilenler arasında yer almaktadır.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli? 4

  • Tüketilen yağ miktarının azaltılması ve özellikle doymuş yağların kullanılmasına özen gösterilmektedir.
  • Süt ürünlerinin yağsız olanlarının tüketilmesi hem şeker oranının hem de yağ oranının düşük olmasına neden olacağından daha sağlıklı olmaktadır.
  • Vücudun ihtiyacı olan mineral, vitamin ve besin lifini karşılayabilmek için gün içerisinde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi neredeyse zorunlu olmaktadır. Bu sayede kilo da dengede kalmaktadır.
  • Haftada en az 2 ya da 3 gün balık tüketimi sayesinde kalp sağlığı da korunmaktadır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video