Türkiye gençlerinin vazgeçemediği, en sevilen sporlarından birisidir basketbol. Herkes oynayabilsin, zevk alabilsin diye basketbolun kuralları nelerdir diye inceleyeceğiz. Öncelikle basketbol maçları için iki takım gereklidir. Bu takımların her biri beşer kişiden oluşur. Maç süresi bittiğinde ise en çok sayı kazanmış takım galip olur.
Saha Özellikleri
Saha, üzerinde engel olmayacak şekilde düz ve serttir. Sahanın uzunluğu 28 metre, genişliği ise 15 metredir. Temel saha özellikleri budur. Birde geri saha, ön saha adı verilen konumlar vardır. Takımın kendi potasının arkasında bulunan çizgi ile orta çizgi arasında bulunan alana geri saha adı verilir.
Rakip potasının arkasında bulunan çizgi ile orta çizgi arasında kalan alana ise ön saha adı verilir. Sahayı en kaba haliyle tasvir ettikten sonra oyunun kurallarından bahsedelim.
Basketbol Kuralları
Maç esnasında sahada bir takımdan beş kişi yer alır. Oyun kurallarına uyacak şekilde zaman zaman yedek oyuncularla oyuncu değişimi yapılabilir. Oyuncu değiştirme işlemi devre arasında ya da oyun durduğunda gerçekleşir. Bir oyuncu en az beş tane faul cezası alırsa maçta oynama hakkını kaybeder.
Oyuncular, formalarında 0, 00, 1 ve 99 arası numaraları kullanabilirler. Genel kurallardan bahsettikten sonra oyun için kurallara bakalım. Oyuncular, topu ellerinde tutarak koşamazlar, topa ayaklarıyla ya da bilekleriyle dokunamazlar. Aynı şekilde oyuncular, basketbol topunu yumruklarsa kural ihlali olur.
Top, potanın üstünden içine girip geçtiğinde ya da içinde kaldığında sayı olur. Serbest atışlar yalnızca bir puandır. İki sayılık atış bölgesinden içerisinde yapılan atışlar iki sayıdır. Üç sayılık atış bölgesinden yapılan atışlar ise üç sayı kazandırır.
Leave feedback about this