13 Eylül 2024
Sağlık

Basur Nasıl Anlaşılır?

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen, acı veren, beslenme düzenini değiştirmeyi gerektiren ve genç yaşlı bir çok kişide görülebilen sevimsiz bir rahatsızlık olan basurun nedenleri, nasıl anlaşılabileceği ve tedavi yöntemlerini bu yazımızda topladık. Eğer bu rahatsızlık sizin de hayatınızı olumsuz etkiliyorsa yazımıza bir göz atın.

Önce basur nedir? Halk arasında basur, tıbben hemoroidi kısaca şöyle tarif edebiliriz: Anüs içinde toplardamarlar bulunur ve çeşitli sebeplerden dolayı bu damarların içindeki basınç artar. Böylesi bir durumda damarlar genişler. Basurda makat bölgesinden dışarı sarkmış damarların renkleri kırmızı ve mordur.

İşte bu damarların tahrip olması nedeniyle sık sık kanama oluşur. Basur toplumda yaygın görülmekle birlikte çoğunlukla 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Basur belirtileri nelerdir? Basur teşhisinde, rahatsızlığı çeken kişinin çoğu zaman makat bölgesinde kaşıntı ve yanma şikayetleri vardır.

Çok sık dışkılama hissi uyanır ve dışkılama sonucu ağrı artar. Doktor muayenesinde makat bölgesinde çatlakların olduğunu görebilir.

Basur iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Bunlardan iç basur genellikle fazla ağrı ve kaşıntıya neden olmaz. çok ileri evrelerde olmadıkça sadece tuvalete çıkma sırasında zorlanmadan kaynaklanan ara ara kanamalar olabilir. İlerleyen evlerede meme şeklinde dışarı sarkmalar olur, buna dış basur denilir. Dış basur ise kendini genellikle ağrı ve yanma ile gösterir.

Basur Nasıl Anlaşılır?

Basur Belirtileri Nelerdir?

Makat bölgesinde taze kırmızı renkli kanama , şiddetli ağrı, makatta ele gelen şişlik, akıntı ve makatta ıslaklık hissi, makat bölgesinde kaşıntı basuru olan hastaların başlıca yakındıkları şikayetlerdir.

Basur Neden Olur?

Basurun tek bir sebebi bulunmaz. Çok farklı nedenleri olabilir. Bunların en başlıcaları şöyledir: Barsak alışkanlığında değişiklikler ( kabızlık, ishal ). Stresli yaşam koşulları, düzensiz ve tek yönlü beslenme barsak alışkanlıklarını değiştirmektedir.

Özellikle yedikten sonra hareketsiz kalmak da kabızlık da etkilidir. Gebelik ve doğum. Kadınlar da basurun görülmesinin en önemli nedenidir. Hamilelikte oluşan baskı basur oluşumunu etkiler. Bazı spor etkinlikleri ( ata binmek, bisiklet sürmek ). Uzun süreli yapılan bu tarz sporlar basur oluşumunu tetikler. Yine aynı şekilde çeşitli meslek gruplarında ( şoförler, pilotlar) sıklıkla görülür. Bir başka nedeni alkol alışkanlığıdır.

Basur Neden Olur?

Pelvik bölgede yerleşen tümörler, karında ascites oluşumu ve kalın barsak kanseri de mutlaka erken tedavi gerektiren nedenleridir. Bu nedenle basur gizlenmesi, saklanması gereken bir rahatsızlık değildir. Dolayısıyla şikayetler başladığında basur teşhisi için doktora başvurulmalıdır.

Basur Nasıl Geçer?

Basurun geçmesi için tedavi ile birlikte bir takım yaşam alışkanlıklarının da düzene girmesi şarttır. Ikınmanın önlenmesi: En önemli basur nedenlerinden biri olan ıkınma, kabızlığın önlenmesi ile azaltılabilir. Kabızlığı önlemek beslenme düzeniyle mümkündür.

Öncelikle bol su içmek alışkanlık haline gelmeli, posalı yiyecekler günlük menüye dahil edilmelidir. Acılı, baharatlı, asitli yiyecekler ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Diğer bir yöntem tuvalet alışkanlığının düzenlenmesidir. Tuvalete sabah kahvaltıdan sonra gitmek, ertelememek gereklidir.

Ayrıca tuvalet ihtiyacı olmadan tuvalete gidilip zorlanmamalı, tuvalette çok uzun süre kalmamalı, uzun süreli ıkınılmamalıdır.

Basur Nasıl Geçer?

Sıcak su oturma banyosu yapılması: Düzenli olarak sıcak suda günde 10-15 dakika oturmak oldukça faydalı ve rahatlatıcıdır.

Basur Tedavisi

Basur tedavisinde üç farklı yöntem kullanılır: Konservatif, cerrahi ve cerrahi dışı. Bu yöntemlerden konservatif tedavi ilaç kullanımıdır. Doktor teşhisinden sonra basurun seviyesine göre bu yöntemlerden birine karar verilir. Başlangıç aşamasında ise öncelikle ilaç tedavisi denenir.

Ancak bu tedavi sürecinde basurun alevli dönemlerinde ilaç kullanıp sonradan bırakmak doğru değildir. Doktor tavsiyesine göre düzenli kullanım tedaviyi sağlar. Cerrahi ve cerrahi dışı tedaviler doktor tarafından uygulanır. Cerrahi tedavi ameliyattır. İlerlemiş ve ilaçla tedavisi mümkün olmayan durumlarda uygulanır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video