19 Mayıs 2024
Sağlık

Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Sinirsel bir hastalık olan bel fıtığı genellikle 30 – 50 yaş aralığındaki kişilerde görülen, erkek veya kadın ayrımı yapmayan ve günümüzde çalışma koşullarına ve strese bağlı olarak her geçen gün artan bir hastalıktır. Her 10 kişiden birinde görülme istatistiği bulunan bel fıtığı nedir, bel fıtığı belirtileri nelerdir ve bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır konuları hakkında bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Bel fıtığı genellikle ağır kaldırmak zorunda olunan çalışma koşullarında ve hareketsiz yani oturarak gerçekleştirilen çalışma koşullarında ortaya çıkmaktadır. Tedavisi yapılmadığı ve gerekli önlemlerin alınmadığı zaman ciddi rahatsızlıklar verebilmektedir.

Bel fıtığı nedir diye baktığımızda; Omurgamızı oluşturan çok sayıda kemiğin esnek olmasını sağlayan ve kemikler ile omurga arasında yastıklama görevi yapan daire şeklindeki disklerin yerinden oynaması ve omurilik içinden geçen ve vücudun bir çok bölgesine dağılan sinirlere baskı yapması ile bel fıtığı oluşur.

Bel fıtığı sebepleri arasında, obezite, hareketsizlik, sigara içmek,  omurga yapısına uygun olmayan hareketler yapmak, masa başında uzun süre bel desteği olmadan çalışmak, yerdeki eşyaları dizleri kırmadan bele yük vererek kaldırmak, dizleri kırmadan ağır eşyaları itmek, elde uzun mesafeli ağır yük kaldırmak yer almaktadır.

Bel fıtığı tedavisi gibi bir sorunla uğraşmamak ve bel fıtığı olmamak için bel ve karın adalelerini güçlendirici hareketler yapılmalı, fazla kilolardan kurtulmalı, eğilme hareketlerinde dizleri kırarak bele yüklenen yük dağıtılmalıdır.

Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Otururken belin boşlukta kalması önlenmeli, ağır kaldırmaktan kaçınılmalı, eğer kaldırmak zorundaysanız da bele gelecek yükü dağıtarak diz ve kalçalara yükü paylaşmalı, topuklu ayakkabı giyilmemelidir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri bacak ağrısı ve bel ağrısı ile kendini gösterir. Yalnız her bacak ve bel ağrısı bel fıtığı olmayabilir. Kesin sonuç için röntgen ya da MR çektirmek gereklidir.

Bel fıtığının ağrıları ağrı kesici almaya zorlayacak kadar şiddetlidir ve ağrılar düz ve ser bir yüzeye uzanılarak hafifletilebilir. Ağrılar birden ortaya çıkar ve öksürme, hapşırma gibi ani hareketlerde şiddetlenir.

Siyatik sinirinin kayan disk nedeniyle basınca maruz kalması sonucu sinir ağrıları da görülür. Sinir ağrıları, siyatik sinirin belden başlayarak kalçadan geçerek bacağın arka kısmına kadar uzaması nedeniyle sadece belde değil ayakta, bacakta ve kalçada da hissedilebilir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Siyatik sinirin gittiği bacakta ağrı, uyuşma ve karıncalanma görülebilir. Kayan disk siyatik sinirle birlikte, omurga çevresindeki diğer sinirlere de baskı yapıyorsa o bölgede de karıncalanma, uyuşma ve iğne batar gibi bir ağrı görülebilir.

Bel fıtığı belirtileri arasında, eğer önlem alınmamışsa idrar tutamama, cinsel iktidarsızlık, çabuk yorulma ve belini doğrultamama gibi ileri safha belirtileri görülebilir.

Bel fıtığı tedavisi ilaç, fizik ve cerrahi müdahale olmak üzere bel fıtığının seviyesine göre doktor tarafından belirlenir. Eğer bel fıtığı ilerlememişse ilaç tedavisi verilir. Ayrıca bel fıtığı hareketleri önerilerek bel bölgesi güçlendirilir.

Eğer ilaç tedavisi yeterli olmazsa fizik tedaviye geçilir ve diskin sinirlere yapmış olduğu baskı azaltılmaya çalışılır. Son olarak ise cerrahi müdahale uygulanır. Bu tedavide ise baskıyı yapan disk kırılarak alınır ve omuriliğe ve sinire yapmış olduğu baskı önlenir. Her bel fıtığı cerrahi müdahale için uygun olmayabilir. Bu konuda doktorunuz size en uygun çözümü önerecektir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir? 1

Bel fıtığına karşı beli güçlendirmek ve bel fıtığını önlemek için yapabileceğiniz bel fıtığı hareketleri mevcuttur. Bu hareketler;

  1. Sert bir zemine sırt üstü yatarak, sırasıyla her bacağı 90 derecelik açı yapacak şekilde kaldırmak.
  2. Sert zeminde sırt üstü yatarak, bacağın birini dizden kırmak ve ellerimizle kavrayarak göğsümüze doğu çekmek.
  3. Sırt üstü yatarken, iki dizi birden kırarak, eller ile dizleri tutmak ve göğse doğru dizleri çekerken başımızla dizlere uzanmak,
  4. Sırt üstü vaziyette dizin birini göğse çekerken, diğer bacağı serbest bırakmak,
  5. Sırt üstü durumda dizler eller ile göğse çekilir, omuzlar yerde iken 10 a kadar sayılır ve kollar ve ayaklar serbest bırakılır
  6. Bel sırt üstü yatarken zemine yapıştırılır ve ona kadar sayarak bel serbest bırakılır.
  7. Ayakta iken eller masaya dayanılır ve dizleri kırıp, yere çömelinir. Sonra ayağa kalkılıp gevşetilir.
  8. 5 er defa yapılarak başlanacak bu hareketler ile ilgili bilgiler bel fıtığı tedavisi için görüştüğünüz doktorunuz tarafından verilecektir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video