Makat bölgesinde bulunan toplardamarların varis gibi genişlemesi, basur hastalığını ortaya çıkarır. Birinci ve ikincil olarak iki ana gruba ayrılan hastalık genelde beslenme programları ile desteklenerek tedavi edilebilir. Ancak çok ilerlemiş durumlarda cerrahi müdahale de yapılabilir. Halk arasında sıkça adı duyulan bir hastalık olan basur nedir sorusunun cevabını sizler için araştırdık.
Basur konusunda en çok merak edilen soruların başında basur neden olur sorusu gelir. Basurun birden fazla nedeni vardır. Normalde vücudumuzda bulunan hemoroid isimli yapıların şişmesi nedeni ile ortaya çıkar. Hemoroidin şişme nedenleri;
- Alkol kullanmak
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Makatı zorlayacak sporlar yapmak
- Yeterince lifli gıdalar ile beslenmemek
- Mesleği gereği sürekli oturarak çalışmak
- Bağırsak bölgesinde oluşan bazı tümörler olarak sıralanabilir.
Basur, tedavisi olan bir hastalıktır. Basur tedavisi konusunda bilgi vermeden önce kısaca basur belirtileri hakkında bilgi verelim. Basurun en sık görülen belirtisi makat bölgesinde kanamadır. Bunun dışında ağrı ve dışkılama sırasında oluşan acı da basurun önemli belirtileri arasında sayılabilir. Ayrıca uzun süredir basuru olan ve her dışkılamada makat kanaması olan kişilerde zaman zaman kansızlık da meydana gelebilir. Kanama ve ağrı olduğunda vakit kaybetmeden bir doktora başvurup muayene olmalısınız.
Basur teşhisi konulduktan sonra farklı tedavi yöntemleri deneyebilirsiniz. Doktorunuzun verdiği ilaçlara alternatif olarak basur tedavisi yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bunların başında sıcak su banyosuna oturmak geliyor. Bunun yanında alkol, kahe ve hardal gibi besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam, acı ve baharatlardan uzak durmak da basur tedavisinde etkili olacaktır. Ayrıca doktor tarafından verilen basur kremi ilacının da gerektiği şekilde ve düzenli olarak kullanılması gerekir.
Basura Ne İyi Gelir?
Basur tedavisi için kimyasal içerikli krem ve ilaçların yanında bitkisel çözüm yolları da sıkça kullanılıyor. Aşağıda basura iyi gelen bitkiler ve kullanım şekillerini maddeler halinde sizlerle paylaştık.
Aloe Vera: Basur için en çok önerilen ve tedavici edici özelliği en fazla olan bitki aloe veradır. Yaprakları arasında bulunan berrak, beyaz sıvının yanık ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi, basur için de geçerlidir. Hemen hemen her evde yetiştirilme özelliği bulunan bitkiyi sizde evinizde yetiştirebilirsiniz. Yapraklarını kırdığınızda arasından çıkan suyu temiz bir pamuğa sürüp makat bölgesine uyguladığınızda etkisini göreceksiniz. Eğer evde yetiştiremezseniz hazır olarak satılan aloe vera özlerini de kullanabilirsiniz.
Tavşan Memesi Bitkisi: Kökleri, pek çok kimyasal ilacın içeriğinde kullanılan tavşan memesi bitkisi, damar ve dolaşım sistemi sağlığında etkilidir.
At Kestanesi: Hemoroid ve varis tedavisinde uzun süredir kullanılan at kestanesi, hem çay olarak yapılıp içilebilir, hem de soğuyan çayı hemoroid üzerine sürülebilir.
Papatya: İltihap giderici özelliği bulunan papatyanın çayın tüketebilir ya da soğuk papatya çayı ile basur üzerine kompleks yapabilirsiniz. Bu yöntem ile ilerlemenin önüne geçip tedavi sağlayabilirsiniz.
Kantaron Yağı: Deneyimli annelerin bebeklerinde pişik olduğunda kullandığı kantoron yağı, basur tedavisinde de sıkça kullanılıyor.
Güvercin Ağacı: Eczenelerde satılan pek çok üründe aktif bileşen olarak bulunan güvercin ağacı, şişeden pamuğa dökülerek basur üzerine sürülebilir.
Basur bitkisel tedavi yöntemleri için kullanılan altınbaşak, civanperçemi ve gotu kola otlarını da uygun şekilde kullanabilirsiniz. Bu bitkisel tedavi yöntemlerini denerken arada doktor kontrollerini de unutmayın ve mutlaka verilen ilaçları kullanın. İlaç ile tedavi ve bitkisel yöntemler ile sonuç alınmadığında cerrahi müdahaleye kadar ilerleyen ciddi problemler de yaşanabilir.
Leave feedback about this