1 Mayıs 2024
Sağlık

Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Beyin bir insan için en önemli organdır. Öyle ki beyin, bütün vücudumuzun çalışmasını düzenleyerek, vücudu sinirsel ve hormonal yollarla kontrol eder. Beyin duyular, duygular, düşünce ve davranışla ile kişiye şekil verir. Bir çok hastalık beyinde meydana gelen zarar nedeniyle yaşanmaktadır.

Bu nedenle sağlıklı bir beyin insan için en büyük kazançtır. Yazımızın devamında açıklayacağımız beyin kanaması belirtileri nelerdir ve beyin kanaması sırasında kişi neler yaşar bölümlerini okuduğunuzda beynin öneminin ve beyin kanaması hakkında bilgi sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Beyin kanaması, ani ve şiddetli baş ağrısı, önlem alınmayan yüksek tansiyon, başa alınan darbe, beyin arterinde bulunan damarlarda meydana gelen zayıflama gibi nedenler veya kendiliğinden beyni besleyen damarlarda yırtılma meydana gelmesi ve kanın bu damarlardan dışarı sızmasıyla yırtığın olduğu bölgede göllenmesi sonucu meydana gelir.

Bu kanama sonrasında, beynin kanamanın meydana gelen bölgesinin kontrol ettiği organlarda işlev kayıpları ve felç meydana gelebileceği gibi beyin kanaması hayati tehlike yaratabilir.

Beyin anevrizması, beyindeki atardamarların zayıflaması sonucu özellikle damarların çatallanma bölgelerinde  balonlaşma oluşması ile sinyal verir. Bu balo bölgeler, normal damara göre daha zayıf olması nedeniyle bazı durumlarda kanamaya yol açar.

Bu durum yüksek tansiyon, darbe, damar enfeksiyonu vb. sebeplerle olabileceği gibi damarın gelişim bozukluğuna bağlıda olabilir.

Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Beyin kanamasına oluşumuna sebep olan  (anevrizma ve yüksek tansiyon) zaman içerisinde gelişir ve kanamanın oluştuğu bölgede yer alan dokularda yavaş yavaş tahribata neden olduğu için genellikle ileri bir aşamaya gelene kadar (birkaç saat hatta birkaç gün) herhangi bir belirtiye yol açmaz.

Beyin kanaması belirtileri nelerdir sorusunun cevabına geçmeden önce kanamaya sebep olabilecek faktörleri sıralayalım.

Beyin kanamasının oluş nedeni tam olarak bilinmese aşağıdaki maddelerin gelişimine yol açtığı bilinmektedir.

  1. Hipertansiyon (yüksek kan basıncı);
  2. Sigara içilmesi/nikotin kullanımı;
  3. Şeker hastalığı;
  4. Aşırı alkol tüketimi;
  5. Doğuştan gelen (genetik) yatkınlık;
  6. Kan damarlarına hasar (özellikle damar sertliği) veya travma
  7. Bazı enfeksiyonlar.

Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır? 1

Beyin Kanaması Belirtileri

Bir insanın beyin kanaması geçirdiği nasıl anlaşılır diye gerek bilgi gerekse şüphe üzerine araştırma yapıyorsanız aşağıdaki belirtileri dikkatlice okuyunuz.

Yukarıda da belirtiğimiz gibi kanama beynin hangi bölgesinde gerçekleştiyse, beynin o bölgesinin kontrol ettiği organlar bundan etkilenecektir. Mesela, kanama beynin göz ile ilgili bölümünde gerçekleştiyse görme bozuklukları, konuşmayla ilgili bölümünü etkilediyse konuşma bozuklukları görülebilir.

Vücudun tek tarafında meydana gelen güçsüzlük, denge ve koordinasyon problemleri beyin kanamasının genel belirtileri arasındadır.

Eğer kanama beynin alt kısmında, beyin sapındaysa hasta komaya girebilir.

Beyin Kanaması Belirtileri

Bazen beyin kanaması aniden ortaya çıkan belirtilere yol açabilir ancak kanamaya bağlı belirtilerin ortaya çıkması kanamanın başlamasından itibaren birkaç saat veya birkaç gün sürebilir.

Her beyin kanamasında olmamakla birlikte bölgesel baş ağrısı beyin kanamasının en sık görülen belirtisidir. Baş ağrısı mevcutsa kişiyi uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir, öksürme, eğilme nedeniyle şiddetlenebilir ve vücut pozisyonu değiştikçe artabilir.

Bilincin zayıflaması ve kişinin çevresinde gelişen olaylara, seslere karşı kayıtsızlaşması, uyku hali, konuşma ve konuşulanları anlama zorluğu, yutkunma güçlüğü, denge sorunları ve koordinasyonun zayıflaması, yazma ve okumada zorlanma, el titremesi, vücudun tek yanında meydana gelen güçsüzlük, mide bulantısı, kusma, tat alma ve diğer duyuların zayıflaması, uyuşma ve karıncalanma, görme sorunları, göz kapağının düşmesi ve gözlerin kontrol dışı hareket etmesi beyin kanaması geçirdiğini nasıl anlarsın konusunda size yardımcı olacak bulgulardır.

Peki beyin kanamasını nasıl tespit edebiliriz? Beyin kanaması sırasında kişi neler yaşar ve nasıl sinyaller verir?

Beyin Kanaması Belirtileri 1

Beyin kanaması sırasında yaşananlar kanamanın şiddetine, hangi bölgede olduğuna ve özelliğine bağlı olarak değişmektedir. Eğer şiddetli ve hızlı gelişen bir kanamaysa birkaç dakika içerisinde şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma vücudun bir kısmını hareket ettirememe veya uyuşukluk, bilinç kaybı ve hatta koma yaşanabilir. Beyin kanaması şüphesi duyduğunuz kişiden aşağıdaki maddeleri yapmasını isteyin. Eğer bu maddelerden birini gerçekleştiremezse derhal doktora başvurun.

  • Gülümsemesini, Tebessüm etmesini isteyin (Eğer yapamazsa felç)
  • Bir cümle kurmasını söyleyin (Örnek: “Bugün hava çok güzel” gibi)
  • Her iki kolunu birden kaldırmasını isteyin,
  • Dilini dışarı çıkartmasını istemek. (Eğer dil yamulmuşsa felç geçirdiğine işarettir.)

Bir insanın beyin kanaması geçirdiği nasıl anlaşılır, beyin kanaması belirtileri nelerdir gibi sorularınız için kısa ve herkesin bilmesi gereken bilgilerin yer aldığı makalemizin son bölümünde beyin kanamasından korunmak için neler yapmalıyız sorusuna kısa cevap verelim.

Beyin Kanaması Belirtileri 2

Beyin kanamasının tüm etkenlerinde korunmak mümkün değildir.  Ancak sağlıklı beslenerek tansiyonumuzu normal düzeyde tutmalıyız. Sigara, alkol gibi alışkanlıklarımızı kontrol altına alarak bazı etkenleri devre dışı bırakabiliriz.

Beyin kanaması ölümcül riskler taşıması nedeniyle, en küçük şüphe veya tehlike anında mutlaka en kısa sürede doktorunuza görünmeyi unutmayınız.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video