4 Mayıs 2024
Sağlık

Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır?

Çağımızın vebası kanser maalesef son yıllarda hızla yaygınlaşan bir hastalık halini aldı. Çevresinde ya da bir tanıdığı,  bir şekilde kanserle yolu kesişmemiş kimse yok gibi. Araştırmalar kanser vakalarının artışında beslenmeden kalıtıma bir çok etken bulunduğu belirtiyorlar.

Bu yazımızda maalesef bu üzücü konu başlığına yer veriyoruz. Ancak erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığında en ufacık bir şüphe oluştuysa bile hemen doktor kontrolü yaptırılması gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz.

Beyin tümörleri dünyada her yıl 100 bin kişiden 5’inde görülür. Tümör görülme sıklığı az olsa da insan ömrünün uzaması nedeniyle metastatik tümörlerde (yani bir tümörün sebep olduğu başka bir organdaki tümör oluşumu)  artış olduğu gözlemleniyor.

Çocukluk çağında daha çok iyi huylu nöroepitelyal tümörler yani beynin kendi hücrelerinden çıkan iyi huylu tümörler ile doğumsal artık tümörler görülmekte, yaş ilerledikçe kötü huylu tümörler ve metastatik tümörler artmaktadır.

Beyin tümörü çeşitleri içinde en büyük grubu nöroepitelyal tümörlerdir. Bunlar beynin kendi dokusundaki hücrelerden çıkan ve gelişen tümörlerdir. Bir diğer tür beyni örten zar ya da beyin kaynaklı sinirlere ait tümörlerdir. Vücudun başka bir bölgesindeki kanserin beyne sıçraması sonucu metastatik tümörler oluşabildiği gibi, doğumsal artıklardan çıkan tümörler de gelişebilir.

Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır?

Beyin tümörleri başlığı altında ayrıca beynin tabanında yer alan hipofiz dokusunda oluşan veya beyne yakın dokulardan çıkıp, beyne baskı yapan tümörler de bulunmaktadır.

Beyin Tümörü Nedir?

Basit bir tarifle, kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yapan hücre grubudur. Bulundukları bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre değişen belirtiler gösterirler. Bu tümörler düzensiz bir şekilde büyür, genişler büyüme imkânı olmayan kafatası içerisinde beyin üzerine baskı yapmaya başlarlar.

Türü agresif olan tümörler hızla gelişirken kan yoluyla diğer organlara atlayıp metastatik tümörlere sebebiyet verirler.

Beyin Tümörü Nedir?

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Genel belirtiler beyin tümörünün tüm tiplerinde ortak özellikler taşır. En önemli bulgusu da kafanın içinde oluşan basınç miktarının artışıyla oluşur. Bu belirtiler; baş ağrısı, kusma, göz dibinde değişiklikler (Papila stazı) ve nöbetler olarak sıralanmaktadır. Beyin tümörünün ilk belirtileri olarak söyleyebileceğimiz belirtilerdir bunlar.

Beyin elektriksel bir sistemle çalışır ve beyne bastıran ekstra bir hacim oluştuğunda bu sistem etkilenerek, hastalarda nöbetler oluşmaya başlar.Bu arada belirtmek gerekir ki baş ağrısı beyin tümörüne işaret etmez.  Kan basıncı değişimi, kulak burun boğazdan kaynaklı, görme kusuruna bağlı gelişebilir. Örneğin migren damarsal tipte baş ağrısıdır.

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Kafa içi basıncın artmasına bağlı baş ağrısı bunlardan çok farklı olarak ezici bir baş ağrısı olur. Bu baş ağrısı öksürmeyle ve hapşırma gibi durumlarda artar. Günün belli saatlerinde daha fazla ağrır. Kusma ise fışkırır tarzda, bulantısız ve genellikle sabahları olur.

Beyin Tümörü Nedenleri Nelerdir?

Ülkemizde beyin tümörleri nispeten daha nadir görülmektedir. Kesin olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte vaka incelemelerinde tespit edilen risk faktörleri şöyledir: Yaş. Birçok kanserde olduğu gibi yaygın olarak daha ileri yaşta görülmektedir, ancak bazı spesifik tipleri daha genç kişilerde daha yaygındır. Genetik.

Beyin Tümörü Nedenleri Nelerdir?

Her 100 beyin tümörünün 5’i (%5) genetik doğa ile ilişkilidir. Eğer ailenizden her hangi bir kişi beyin tümörü tanısı almışsa, sizin beyin tümörü riskiniz de diğer insanların yaklaşık iki katıdır. Bağışıklık sistemi. Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler de biraz daha yüksek risk altındadırlar. Radyasyon. Çevremizde bildiğimiz tek kesin risk, radyasyona maruz kalmaktır.

Vaka sonuçları bazı beyin tümörü türlerinin radyoterapi almış kişilerde daha yaygın olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar diğer bir çok risk faktörünü araştırmaktadırlar ancak bunların hiçbirisi henüz kanıtlanmamıştır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video