Beyaz ojeye benzemesinden dolayı silinen yere yeniden yazı yazılması mümkündür. Daksil özellikle resmi dairelerde çok kullanılmaktadır. Bundan dolayı kıyafetlere ve ellere bulaşması engellenemez. Hemen donmasından dolayı çıkarılması da zor bir lekedir.
Daksil lekesini çıkarmak farklı malzemeler ile yapmak mümkündür. Daksil lekesini çıkarmak için lekenin kurumuş olması gerekir. Kurumamış daksil lekesini çıkarmak oldukça yorucudur, nedeni ise kumaşa ve etrafa yayılma tehlikesi bulunmaktadır. Bunun için mutlaka kuruması gerekmektedir.
Kuruyan daksil lekesini elinizle veya sert bir cisimle kazıyarak çıkartabilirsiniz. Bu çıkarma işlemini yaptıktan sonra biraz leke kalmış olabilir. Kalan lekeyi fırça yardımıyla fırçalayarak çıkartın. En son yapmanız gereken bir bezle bastırmadan siliniz. Daha sonra sabun veya deterjanla sıcak suyla yıkama yapmalısınız.
Daksil Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?
Daksil lekesini kumaştan çıkarmak zor değildir. Burada uygulamanız gereken en önemli unsur kumaşın cinsine göre uygun malzeme kullanmak gerekir. Beyaz renkli ağarma yapmayan pamuklu kumaşları 90 derecede çamaşır suyu ile yıkama yapabilirsiniz.
Pamuklu ve renkli giyişiler de beyaz sirke ile suyu karıştırmak koşuluyla yıkama yapabilirsiniz. Sentetik kumaşlarda limonlu suyu kullanarak leke çıkarma işlemini yaparak lekeyi çıkarabilirsiniz. İpekli ve yünlü kumaşlarda daksil lekesini çıkarmak için, suyla alkol karışımı yaparak lekeyi çıkarırsınız. Bu yapılan karışımı temiz bir bez ile lekenin üzerini silerek lekeyi çıkarma işlemi yapılır.
Daksil Lekesini Elden Çıkarma İşlemi
İşyerinde ve evlerde daksille silme işlemi yaparken mutlaka ellere bulaşır. Normal yıkama ile elden çıkarılması zordur. Bunun için yapılacak yöntemlerden bazıları şunlardır. Elinize bulaşmış olan daksil oje çıkarmada kullanılan aseton ile çıkarmak mümkündür.
Lekenin büyüklüğüne göre bir bez ya da pamuk hazırlamanız gerekecektir. Hazırlamış olduğunuz bez ya da pamuğa biraz aseton döküp lekenin üzerini silmeye başlayın. Bu işlemden sonra bol suyla yıkama yaparak lekeyi çıkarmış olursunuz. Daksil lekesini Zeytinyağı kullanarak ta çıkarabilirsiniz. Elinize biraz zeytinyağı dökerek elinizi ovalamaya başlayın bir süre sonra daksilin lekesi çıkmış olacaktır. Daha sonra elinizi sıcak suyla yıkma yapmalısınız.
Daksil Lekesi Kağıttan Nasıl Çıkar?
Daksil lekesini kağıttan çıkarma işleminde ise lekeyi kazıma yaparak çıkarabilirsiniz. Lekeye müdahale etmek için daksilin kurumasını beklemek gerekir. Kurumadan müdahale yapmayın. Daksil her tarafa yayılabilir. Daksil kağıt üzerinde kuruduktan sonra hafifçe kazıyarak daksilin çıkarılma işlemini yapın. Kazıma yaparken kağıdın yırtılmamasına çok dikkat etmelisiniz.
Daksil lekesinden kurtulmak için daksili kullanırken çok yavaş ve dikkatli kullanmak gerekir. Daksil akıcı bir sıvı olmasından dolayı daksili sürerken hemen akmaya başlar. Daksilin ağızını açarken küçük delikler halinde açmakta daksil kazalarından biraz kurtulmuş olursunuz. Daksil lekesi hangi eşyanıza bulaşmış ise yapılacak en önemlisi daksilin kurumasını bekleyin.
Daksil kuruduktan sonra gerekli leke çıkarma işlemlerini yapınız. Daksil kurumadan yani ıslak olduğunda yapılan müdahaleler yanlıştır. Daksil geniş alana yayılma riskini artırır. Daksil kuruduktan sonra bir fırça ile fırçalanarak kaldırılır. Daha sonra sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Renkli kumaşlardan daksili çıkarmak için dikkatli olmalısınız. Leke çıkarmak için kullanmış olduğunuz kimyevi maddeler renkli kumaşınıza zarar verebilir. Yani rengini atmış olur. Bunun için renkli kumaşlara dikkat etmelisiniz.
Beyaz ya da renk vermeyen pamuklu kumaşları 90 derecede yıkayabilirsiniz. Yünlü ve ipeklerde leke çıkarılırken alkol ve su karışımı yaparak lekenin üzeri silinerek lekeyi çıkarmış olursunuz. Daha sonra bol suyla yıkayın. Koltuklara bulaşmış olan daksil lekelerini de kurumadan çıkarmaya uğraşmayın. Leke her tarafa yayılır. Bunu için lekenin kurumasını beklemeniz gerekecektir.
Leave feedback about this