24 Nisan 2024
Sağlık

Depresyon Nasıl Bir Rahatsızlıktır

Bir çoğumuz zaman zaman ‘depresyondayım’ ifadesini kullanırız. Bu ifadeyi hemen hemen herkes kullanır. Peki depresyon nedir? Depresyonun en kısa ve öz ifadesi çöküntüdür. Yaşamın dış uyaranlarına karşı ilgi ve duyarlılığın azalması, özgüvenin irtifa kaybetmesi, değersizlik hissi ve yaşama sevinç ve isteğinin ciddi anlamda azalması durumudur.

Çökkünlük hali yaşanıyor

Önceden severek isteyerek yaptığınız bazı şeyleri yapmak istememe, zevk alamama haline yani bir nevi çökkünlük haline depresyon adı verilir. Toplumlarda çok sık rastlanan bir rahatsızlık türüdür. Çoğu kişinin, yaşamının bazı dönemlerinde depresyonla yolu kesişebilir…

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonun birçok belirtisi vardır. Daha önce yaptığınız işlerden zevk almıyorsanız, her gün kendinizi üzecek bir şeyler buluyorsanız, herhangi bir işe motive olamıyorsanız, kendinizi işe yaramaz hissediyorsanız, geleceği düşündüğünüzde karamsarsanız, sürekli kendinizi suçluyorsanız, dikkatiniz çabuk dağılıyorsa depresyonda olduğunuz söylenebilir. Tüm bu sayılan depresyon belirtilerinin  aynı anda hissedilmesi gerekmiyor. Bir kısmı bile mevcutsa depresyonda olabilirsiniz. Elbette bunu anlamanın ve çözüme ulaştırmanın en sağlıklı yolu bir uzmandan destek almak olmalıdır.

Depresyon çeşitleri nelerdir?

Tek tip depresyon yoktur. Yani herkes aynı depresyonu yaşamaz. Depresyon çeşitleri en özet haliyle şöyle sıralanabilir:

Atipik depresyon: Atipik depresyon için, majör depresyondan bir önceki evre veya alt dalı denebilir. Bu tip depresyonda çökkünlük hali vardır ama geçici süreliğine de olsa olumlu durum ve olaylar karşısında geçici bir neşe durumu hissedilir. İyi bir haberde veya anlık sevinç hallerinde kişi kendini geçici bir süreliğine iyi hissedebilir. Ancak duygu durumu dalgalıdır. İştah ve kilo artışı, sürekli uyuma isteği, kol ve bacaklarda ağırlık hissi, reddedilmeye tahammülsüzlük en belirgin semptomlarıdır. Atipik depresyon, terapi ve ilaçlara daha hızlı yanıt veren bir depresyon türüdür.

Mevsimsel depresyon: Bu  depresyon sürekli aynı mevsime denk gelir. Diğer mevsimlerde hasta iyileşmiş durumdadır.

Doğum sonrası depresyonu: Doğumdan sonra kadınlarda sinirlenme, uykusuzluk, sık ağlama duygusu ile birlikte hissedilen gerginlik yaşanır. Kadınların yaklaşık yüzde 15’i doğumdan sonra depresyona girer.

Manik depresyon: Diğer adı bipolar bozukluk olan manik depresyon iki uçlu bozukluk olarak da bilinir. İki uçtan biri depresyon, diğeri manidir. Ataklar arasında iyileşme dönemleri vardır. Mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.

depresyon-nasil-bir-hastaliktir-1

Manik Nöbetin belirtileri nelerdir?

Sinirlilik, ani ve aşırı öfke, az uyku, cinselliğe ilgi artması, enerji fazlalığı, alkol, kokain gibi maddelere bağımlılık, uyku ilacını sık kullanma, değişik anormal davranışlarda bulunma manik depresyon nöbetinin belirtileri arasında yer alır.

Manik depresyona yakalanma olasılığı yüzde kaç?

Manik depresyona yakalanma sıklığı yaklaşık yüzde 1 civarında. Kliniklerde yatan ve tedavi gören hastaların büyük bir kısmının manik depresif olduğu bilinmektedir. Hastalık tedavi edilebilir. Ancak ataklar çok sarsıcı olabilmektedir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video