Alternatif tıp alanında araştırma yaparken karşımıza çıkan bir kelime olan hacamat, kelime anlamı olarak emmek anlamına gelir. Alternatif tıp alanında geçmişten günümüze farklı şekillerde uygulanan bu yöntem, son dönemlerde Sağlık Bakanlığı tarafından da bazı durumlarda uygulanabilecek şekilde yasallaştırılıyor. Kelime anlamını verdiğimiz hacamat ne demek sizler için araştırdık. İşte elde ettiğimiz bilgiler ve hacamat hakkında merak edilenler…
Hacamat, vücuttan küçük lezyonlar ile kan alınması yöntemidir. Bir çeşit akupuntur olan bu tedavi yöntemi, ağrı duyulan organa yakın yerlere yapılır. Yöntem için cam kavanoz ya da bardaklar kullanılır. İlk olarak ağrı bölgesi belirlenir ve işaretlenir. Hacamat yapılacak olan bölgenin büyüklüğüne göre araçlar belirlenir. Bardaklar sıra ile yanan ateş yardımı ile ısıtılır. Isıtılan bu bardaklar vakit kaybeden vücuda yerleştirilir. Sıcaklığın etkisi ile deriyi vakum gibi çeken bardaklar, bu bölgedeki damarlardan kanların çıkmasını sağlar. Bu sırada hacamat yapılan kişide hafif ağrı olabilir. Ancak hacamat sonrası her hangi bir ağrı ya da yanığın bulunmadığı görülür. Tabi bu işinde uzman kişiler tarafından yapılan profesyonel hacamat işlemleri için geçerlidir. Aksi halde bilmeyen kişiler tarafından uygulanmaya kalkıldığında etkisi olmayan bir yöntemdir.
Hacamat Ne Zaman Yapılır?
Eski zamanlarda da uygulanan bu yöntem Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından da önerilmiştir. Peygamber efendimiz özellikle kamerî ayların on yedi, on dokuz ve yirmi birinde hacamat yaptırıp bu günleri hacamat günleri olarak tavsiye etmiştir. Dolunayın insan üzerindeki etkileri ve hormonları etkilemesi de göz önüne alındığında bilimsel açıdan da bu günlerin hacamat için uygun olduğu ortaya çıkıyor. Yine rivayete göre Peygamber Efendimize (SAV) “Hacamat hangi günlerde yapılır” diye sorulduğunda Salı, Perşembe ve Pazartesi günlerini verdiği bildirilmiştir. Özellikle Salı günü için kan günü dediği ve o gün bir zaman var ki o zamanda kan akışı durma diye de belirttiği rivayet edilmiştir. Bu duruma göre hacamat için en uygun günler Pazartesi, Salı ve Perşembe günleridir.
Hacamat Faydaları
Hacamat tedavisi çok sayıda faydası olan bir yöntemdir. Aşağıda maddeler halinde hacamatın faydalarını sizlerle paylaşıyoruz.
- Ağrıları giderir.
- Ödem önler.
- Kan üretimi ile ilgili organları uyarır.
- Vücudun direnç kazanmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bedenin dinlenmesini sağlar.
- Sürekli yorgunluk halini düzenler.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Vücuda canlılık ve enerji veren hacamat, cilt güzelliğini etkiler.
- Beyin fonksiyonlarını canlandırır ve unutkanlığa iyi gelir.
- Vücudun belli yerlerinde bulunan toksinlerin yer değiştirip vücuttan atılmasını sağlar.
- Depresyon, sürekli kaygı hissi, uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini sağlar.
- Mikroplar ile savaşan lenfotik sistemi harekete geçirir.
- Romatizmal hastalıklar için önerilir.
- Kişinin kendisini daha sağlıklı hissetmesini ve psikolojik olarak rahatlamasını sağlar.
- Hacamat yapılmaya başlanır başlanmaz beyine ağrı kesici etkisi vardır ve tüm ağrıları neredeyse yok eder.
- Bel, boyun, sırt gibi eklem ağrılarının bol olduğu bölgelerdeki ağrılara iyi gelir.
- Kalp hastalıkları, tansiyon gibi kronik hastalıklara iyi gelir.
- Vücut dolaşım sistemi bozukluklarını düzenler.
- Kanı tazeler.
- Hormonları düzenler, varis, selülit için de iyi gelir.
- Hacamatın ayrıca gözlerde görme sorunları için de iyi geldiği belirtiliyor.
Genel olarak bir zararı bulunmayan hacamat, hamileler, şeker hastaları, anemik durumu söz konusu olanlar, emziren anneler, çok küçük çocuklar ve fazla yaşlılar için önerilmez. Eğer bu gruba dahilseniz mutlaka doktorunuza danışıp onay almadan bu tedavi yöntemini uygulamayın. Doktorunuz bir sakınca görmezse belirli aralıklar ile hacamat tedavisi uygulayabilirsiniz.
Leave feedback about this