Kadınların gebelik dönemlerinde yedikleri besinlere, kullandıkları kozmetik ürünlerine dikkat etmeleri bebeklerin daha sağlıklı olması için gerekli olmaktadır. Her yemekten çok yemek yerine daha düzenli ve sağlıklı beslenilmektedir. Tüketilen besinlerin, besin değerlerini bilerek tüketmek hamilelik sürecinin daha keyifli geçmesini de yol açmaktadır.
Kadınlar bu dönemlerde aşerdikleri için birçok besini fazlası le tüketmekte ve fazla kilo alan kadınlar olmaktadır. Bu durum bazı kadınların psikolojisini olumsuz etkilediğinden dolayı da yenilecek besinlere ve porsiyonları iyi belirlemek gerekmektedir. Kadınların kendi günlük yaşamlarında ihtiyacı olan gerekli besin ve enerji değerlerini alırken, aynı zamanda bebek için de almaları gereken besin ve enerji değerleri olmaktadır.
Normal ve sağlıklı bir hamilelik sürecinde kadınların ortalama olarak 8-12 kilogram olmaları normal olmaktadır. Ancak bundan fazla alınan kilolar tamamen fazla olmaktadır. Annenin günlük olarak bebek için alması gereken 20 gram protein, 15-20 miligram demir, 500 miligram kalsiyum ve ortalama olarak 300 kalori alması hem kendi için hem de bebek için faydalı bir durum olmaktadır.
Hamilelikte beslenme kadınların yanı sıra bir uzman tarafından belirlendiğinde daha iyi olmaktadır. Besin grupları içerisinde yer alan her besin hamilelik döneminde tüketilememektedir. Gebelikte beslenme bebekler için de önemli olduğundan anneye ya da bebeğe bazı besinler zararlı olacağından diyetisyen yardımı ile besin değerleri belirlenmekte ve bu sayede daha düzenli bir beslenme programı çıkarılmaktadır.
Kadınlar ilk hamile olduklarında hamilelikte nasıl beslenilir gibi sorular sormaktadır. Piyasada bunlar ile ilgili pek çok kitap bulunmakta ve bu kitapların yanı sıra uzman yardımı ile hamile beslenmesi belirlenmektedir. Günlük hayatta kullanılan bazı doğal yağlar ya da doğal bitkiler ile yapılan bitki çaylarının bazıları bu süreçte kullanılmamaktadır.
İçlerinde yer alan bileşenler ya da çok güçlü yağlar olduğundan dolayı kadınların bu süreçte dikkat edilmesi gerekmektedir. Kadınların yaşının ve ideal kilosuna göre hamile kalma sürecinin belirlenmesi daha iyi olmaktadır.
Bunun nedeni de, vücudun biyolojik saati ve hormonların değişmesinden dolayı bebeklerin daha sağlıklı olması sadece beslenme ile ilgili olmamaktadır. Kadınların hamile kaldıkları dönemlerde eğer fazla kiloları var ise hamilelik sürecinde de kilo alacaklarından dolayı hem anne adayı için hem de bebekler için zor bir süreç olmaktadır.
Hamilelik sürecinde beyin, kas, kemik ve dişlerin daha sağlıklı olması ve gelişimini tamamlayabilmesi için et, yumurta, süt ve kuru baklagillerin tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca protein ve demir açısından zengin olan bu besinler sadece bebeğin değil, annenin de bağışıklık sistemini güçlendirmekte etkili olmaktadır. Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri aynı zamanda bebeklerin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamaktadır.
Bebeklerin vitamin ve minerali bolca alması, özellikle mineral açısından daha iyi olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi de hamilelik sürecinde önemli besin kaynaklarından biri olmaktadır. Annenin ihtiyacı olan enerji ve bebeğin de ihtiyacı olan B grubu vitaminlerini alabilmek için tahılların tüketilmesi önemli olmaktadır. Hamilelik döneminde tüketilmesi gereken dikkat edilmesi gereken besin değerleri yağlar ve şekerler olmaktadır.
Bu besin kaynaklarını sadece enerji verilmesi için tüketilmesi gerekmektedir. Diğer besinlere oran ile şeker ve yağ tüketilirken bir denge ve ölçü olması gerekmektedir. Aksi halde bu besinler kontrol dışı kullanıldığında daha çok kadınların kilo almasına neden olabilmektedir. Hamileliğin en önemli dönemi beslenme dönemi olduğundan dolayı yetersiz ya da dengesiz beslenmeden dolayı bebeklerin sağlığı kötü etkileneceğinden dikkat edilmesi gerekmektedir.
Leave feedback about this