Dünya, elbette sadece insanların yaşam alanı değildir. Dünyayı insanlarla birlikte paylaşan canlıların, yaşam hakları asla ellerinden alınamayacağı gibi eğer bir hayvanı sahiplenirsek onu bir oyuncak olarak görmeyip, en iyi biçimde bakmak gerekmektedir.
Bakmaktan kastımız sadece aç bırakmamak değildir. Çünkü bize can dostu olan hayvanların bizden tek istedikleri, mama ve su değildir. Zira onlar da zaman zaman bizler gibi hastalanır, yaşlanır ve farklı yaşam evrelerinde farklı ihtiyaçları olur. Peki, hayvan bakımı nasıl olmalıdır? Şimdi bu konunun detaylarına bakalım.
Evde Bakılan Hayvanın Yaşam Alanı
Evimizde yaşayan bir canlının kendisini özgür hissetmesi çok önemlidir. Onu bir odaya kapatmak ve yalnızlığa mahkum etmek, agresif tavırlar sergilemesine neden olur. Evinizde baktığınız canlının sizinle aynı ortamda olmasını ve böylelikle huzurlu hissetmesini sağlamalısınız.
Ayrıca kendisine ait eşyaları, bir minderi veya yatağı, her zaman temiz tutulan mama ve su kapları ve oyuncaklarının olması doğru bir harekettir. Böylelikle hayvan kendisini evinde ve güvende hissedecektir.
Veteriner Kontrolleri
Can dostunuz bu kontrollerden pek hoşlanmasa da, bu konuda taviz vermemelisiniz. Çünkü belli dönemlerde bu kontrollerin yapılması onu karşılaşacağı hastalıklardan koruyacaktır. Eğer yavruysa yapılması gereken aşıları mutlaka olmalıdır.
Bu aşılar onun bünyesini güçlendirerek, daha sağlıklı bir ömrünün olmasına imkân tanır. Yaşlı hayvanlarda ise mutlaka böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerinin yapılması gerekir. Yaşlı hayvanlarda böbrek ve karaciğer yetmezliği en sık karşılaşılan durumdur.
Beslenme
Hayvanların beslenme tercihleri yine yaşları, kısırlık durumu, belli rahatsızlıkları taşıyıp taşımadığı ile doğru orantılıdır. Onlara verilecek olan mamalar, veteriner kontrolünden geçtikten sonra veterinerin ön göreceği biçimde ayarlanmalıdır. Onlar için hazırlanan kuru veya yaş mamaların dışında ev yemeği vermek istiyorsanız bu yemeklerin çok yağlı olmamasına özen göstermelisiniz.
Leave feedback about this