Jinekomasti erkeklerde görülen bir hastalıktır. Jinekomasti nedir? Erkeklerde memenin yağ dokusu ve meme bezlerinden birinin veya her ikisinin birden büyümesi ile görülen, erkeklere kadınsı bir meme yapısı olması sonucunu doğuran bir rahasızlık olarak tanımlanmaktadır.
Sebebi tam olarak tespit edilememiş olan jinekomasti rahatsızlıklarının yaygın olduğu dönem ergenlik çağındaki erkeklerdir. Ergelik çağında meydana gelen jinekomasti rahatsızlıklarının büyük bir bölümü birkaç yıl içerisinde kaybolmaktadır. Jinekomasti teşhisi ultrason veya muayene ile yapılmaktadır.
Her zaman kendi kendimizin doktoru olma çabamız bu hastalığa yakalanan veya göğsünde biraz büyüme fark eden kişilerin jinekomasti elle nasıl anlaşılır, jinekomasti olduğumu nasıl anlarım veya jinekomasti evde nasıl anlaşılır gibi araştırmalar içerisine girdikleri muhakkaktır. Bu konuda kendi kendimize jinekomasti teşhisi yapabilmemiz mümkün değildir.
Çünkü jinekomasti, yalan jinekomasti ve gerçek jinekomasti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yalan jinekomasti birkaç yıl içerisinde kendi kendine kaybolmasına rağmen, gerçek jinekomasti için cerrahi müdahale gerekmektedir. Bu ayrım sadece ultrason ve muayeneler sonucunda tespit edilmekte ve duruma göre tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Jinekomastisi olan erkekler çevresi tarafından dalga geçilmesi ve alay konusu olmaları yüzünden özellikle ergenlik çağında olanlar, sosyal ve psikolojik sorunlar ile karşılaşmakta ve özgüven kaybı yaşamaktadır. Oysa ki her hastalık gibi buda bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Jinekomasti nedir diye araştıranların büyük bir çoğunluğu bu endişelerle Jinekomasti teşhisi koyabilmek adına araştırma yapmaktadır.
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Ergenlik çağındaki erkeklerde %50-60 oranında görülebilen jinekomastinin %90’ı 3 sene içerisinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Bu oran özellikle boy uzama dönemlerinin yoğun olduğu zamanlarda artmaktadır. Jinekomasti, erkeklerin %27’sinde 1 sene, %7,7’sinde 2 sene devam ettiği, erişkinlik yaşlarında ise %4’ünün sürdüğü tepit edilmiştir.
Jinekomasti olan erkekler büyük göğüslerinin olması ile birlikte sıkı olduklarını gözlemleyebilirler. Egenlik çağındakilerde göğsün bir yada her iki tarafında bozuk para büyüklüğünde büyüme görülebilir. Erkeklerde meme dokusunda 2 cm den fazla bir büyüme tespit edilirse jinekomastiden şüphelenmek gerekebilir, fakat tüm bunlar jinekomasti teşhisi koymamıza veya jinekomasti elle nasıl anlaşılır, jinekomasti olduğumu nasıl anlarım, jinekomasti evde nasıl anlaşılır gibi sorulara kendi kendimize cevap bulmamız için yeterli değildir.
Jinekomasti olduğumuzdan şüpheleniyorsak jikekomasti teşhisi koyulabilmesi için mutlaka ultrason ve muayene yaptırmamız gerekmektedir.
Jinekomasti kendi kendine geçebileceği gibi kendi kendine geçmeyen durumlarda ilaçla veya cerrahi müdahele ile sorun giderilmektedir.
Tedavi için meme büyümesiyle başvuran hastalarda muayene ve gerek duyulursa radyolojik inceleme uygulanır. Jinekomastinin nedenleri farklıdır. Hormon dengesizlikleri en sık karşılaşılan sebeptir. Alınan hormon ilaçları, endokrin kökenli tümörler, testis gelişim bozuklukları karşılaşılan diğer jinekomasti nedenleridir.
Jinekomasti teşhisinde cerrahi tedavi yöntemi olarak liposuction ve meme bezinin çıkarılma teknikleri en uygun tekniklerdir. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda liposuction yöntemi ile iyi neticeler alınır.
Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuction la birlikte meme dokusunun çıkarılması gerekir.
Eğer yağ ve meme dokusu fazlalığının yanında deri fazlalığı da mevcutsa yağ ve meme dokusunun çıkarılması yanın da deride birlikte çıkarılır. Ameliyat sonrası 3 hafta bandajlama uygulanır ve hasta aylık kontrole çağrılır.
Leave feedback about this