29 Nisan 2024
Genel

Kan Nasıl Durdurulur?

Çeşitli nedenlerden dolayı vücutta meydana gelen yaralanmalar, ilk ortaya çıktıklarında kanama ile birlikte oluşur. Yaranın büyüklüğü, derinliği ve yara bölgesine göre kanama süresi ve yoğunluğu değişir. Küçük sıyrık şeklindeki yaralanmalar genelde çok fazla kanama olmayan yaralardır.

Bu yaralar, kısa sürede iyileşme özelliğindedir. Daha uzun sürede ve daha zor iyileşen yaralar ise uzun süre kanamaya neden olan yaralardır. Bu yaralarda ortaya çıkan kanamayı durdurmak için ne yapılır sorusundan yola çıkarak bu yazımızda kanama durdurmak için yapılabilecekleri sizlerle paylaştık.

Acil olarak kanamanın durdurulması için bazen kanama bölgesindeki damarlara basın uygulamak gerekir. Bu uygulama ile kan durdurulması sağlanır ve bu da kanamanın hafiflemesini etkiler. Aşağıda önemli bölgelerdeki kan akışını durdurmak için basınç noktaları ve bu basınç noktalarına yapılan uygulamaları sizlerle paylaştık.

Kafa derisi bölgesi kanamalarda kulak önüne iki parmakla bastırılır ve buradaki damarlardaki kan akışı azaltılır.
Kanama baş ve yüzün bir tarafında ise yaralının arkasına geçin. Dört parmakla alt çenenin hemen altında boyun başlangıcına bastırın. Bu şekilde basınç kanamanın kontrolünü kolaylaştırır.

Omuz ve boyundaki kanamalarda köprücük kemiğinin İç kısmına başparmak içerde diğer parmaklar dışarıda tutulacak şekilde bastırın. Bu basınç ile kanama hafifleyecektir.

Koldaki kanamalarda ise kolun iç kısmında koltuk altına yakın nabız olan noktaya parmakla bastırın.
Bacaktaki kanamalarda kasık kıvrımının iç kısmına iki elin başparmağı ile bastırın ve kan akışını yavaşlatın.
Yukarıda verdiğimiz basınç bölgelerini uygulamalı olarak ilk yardım eğitimlerinde ya da derslerinde görebilirsiniz.

Kan Nasıl Durdurulur? 1

Çoğu zaman hayat kurtaran bu bilgilerin akılda tutulmasında fayda vardır.

Kanama Nasıl Durdurulur

Vücudun her hangi bir yerinde kanama meydana geldiğinde ilk olarak kanayan yeri kalp hizasına ya da kalp hizasının yukarısına kaldırın. Bu şekilde kan akışı daha azalacak ve kanama biraz olsun daha azalacaktır. Sonrasında kanama olan bölgeye temiz bir pamuk, sargı bezi ya da o an yakınınızda olan temiz bez ile tampon yapın. Bez ya da pamuk tamamen ıslandığında yerine yeniden temiz bir bez ile bastırın ve tampona devam edin.

Bu şekilde acil yardım ekibi gelene kadar ya da kişi sağlık merkezine ulaştırana kadar tampona devam edilmeli. Sonrasında yaranın derinliği ve büyüklüğüne göre sağlık çalışanları tarafından gerekli müdahale yapılabilir.

Kanama Nasıl Durdurulur

Kanın durdurulması için uygulanan yöntemler kanamanın türüne göre değişir. Kanamalar genel olarak iç ve dış kanama olarak ikiye ayrılır. İç kanamalar genelde fark edilmez, belirtileri ile kendini belli eder. Dış kanamalar ise vücudun dış yüzeyinde olduğu için belli olan kanamalardır. İç kanamalara acil olarak müdahale edilememesine rağmen, dış kanamalara uygun şekilde müdahale edilebilir.

Her hangi bir kaza durumunda iç kanamadan şüphelenilen bir kişide aşağıdaki belirtilere dikkat etmek gerekir.

  • Zayıf ve normalden daha hızlı nabız atımı
  • Soluk ve nemli deri durumu
  • Gözlerde donuk ve refleks şeklinde tepkilerin azalması
  • Kişide baş dönmesi ve baygınlık
  • Susuzluk hissi, bulantı ve kusma
  • Yüzeysel ve sık sık solunum
  • Bazen kanayan bölgede ortaya çıkan sertlik, yumru
  • Organlardan normal olamayan kan gelmesi

Bu belirtiler genelde iç kanaması olan kişilerde görülen genel belirtilerdir.

Kanama Nasıl Durdurulur 3

Bu yazımızda kanama, kanı durmanın yolları ve kanı durdurmak için ne yapılır gibi konuları ele aldık. Hayati önem taşıyan bu bilgileri akılda tutup gerektiğinde uygulayarak kendinizin ya da sevdiklerinizin hayatını kurtarabilirsiniz.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video