6 Mayıs 2024
Sağlık

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Tıpta Pilonidal Sinüs olarak adlandırılan, halk arasında ise kıl dönmesi olarak bilinen bu sağlık problemi kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla görülmektedir. Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülen kıl dönmesi kuyruk sokumu bölgesinin daha yumuşak olduğu 18-40 yaş aralığında daha sık görülmektedir.

Makalemiz, aslında alınabilecek tedbirlerle gerçekleşme riski çok azaltılabilen kıl dönmesinin sebepleri ve alınabilecek tedbirler hakkında bilgiler içermektedir.

Öncelikle kıl dönmesi nedir sorusu ile aslında yanlış bildiğimiz bir bilgiyi düzeltelim. Kıl dönmesi, daha çok erkeklerde ve genellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülen, saçımızdan, ensemizden, sırtımızdan dökülen kıllar kuyruk sokumu bölgesine düşmesiyle ve orada oluşturduğu delik ile deri altına girmesi ile oluşmaktadır.

Halk arasında bilinen, yüz, koltuk altı ve bacaklarda traş olduktan sonra kılın derinin üstüne çıkamaması ve derinin altında kalarak içeriye doğru gitmesi ise kıl batmasıdır.

Kıl dönmesi nasıl olur diye incelediğimizde, özellikle masa başı çalışanlar, uzun süre araç kullananlar gibi çalışma sürecini oturarak geçiren kişiler, yorulduklarında dik oturmak yerine arkalarına yaslanmayı ve yayılmayı tercih ederler. Buda saçlarımızdaki ve sırtımızdaki kılların kuyruk sokumuna doğru hareketlenmesini sağlar. Kuyruk  sokumuna ulaşan kıllar hemen deri altına gitmez.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? 1

Ancak kuyruk sokumunun yumuşak olması ve hareketli yer olması nedeniyle, vücudun hareketleri esnasında kıllar bir matkap gibi deriyi deler ve derinin atına gider. Buraya yerleşen kıl ve yabancı maddeler diğerlerine de davetiye çıkarır ve bu birikimler sonucunda makatta akıntı ve iltihap oluşur. Kıl dönmesi neden olur sorusunun cevabı aslında bu kadar basittir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinin belirtilerine geçmeden önce kıl dönmesi nerede olur diye tekrar bir incelemekte fayda vardır. Evet, kıl dönmesi %95 oranla kuyruk sokumunun bittiği ve kaba etin başladığı yerde ve %5 ihtimalle de göbek ve diğer bölgelerde olabilmektedir. Bu nedenle belirtileri en çok görebileceğimiz yer kuyruk sokumudur.

Kuyruk sokumu bölgesi gözle görülemediği için ilk esnada tespit etmek oldukça zordur. Kıl dönmesinin ilk zamanlarında ağrı olmaması da işimizi zorlaştırmaktadır. Kıl dönmesi oluşturduğu kist büyüdükçe rahatsız etmeye ve ağrı yapmaya başlayacaktır.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Erken fark edebilmek için kuyruk sokumu bölgesinde daha önce olmayan sivilce, yağ bezesi gibi kiste benzer şeylerin olup olmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Hatta evliyseniz eşinizden destek alarak sivilcelenme olmadan da kılların deri altına giriş deliklerini tespit edebilirsiniz. Bu delikler gözle görülebilecek düzeyde olacaktır.

Kıl dönmesi bir zaman sonra iltihaplanacaktır ve kendini belli edecektir. İltihaplı kıl dönmesi ağrı ile birlikte, kaşıntı ve ateş yapabileceği gibi akan iltihabın kokusu da oldukça rahatsız edicidir.

İltihaplanmadan önce tespit etmek zor olduğu için genelde iltihaplanma sonrası anlaşılmaktadır. Ya da utanma nedeniyle tespit edilse bile son ana kadar doktora gitmekten kaçınılmaktadır. Fakat unutmamak lazım ki en iyi tedavi erken edilen tedavidir.

Kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesi nasıl olur kısaca anlattıktan sonra tedavi ve alınacak tedbirlere de kısaca değinelim.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir? 1

Kıl dönmesinin oluşma sürecine baktığımız da aslında alacağımız önlem çok basit. Günlük banyo ve duş alarak yada tuvalet ihtiyacımızı giderirken kuyruk sokumu bölgesinin temizliğini iyi yaparak çok etkili bir önlem almış oluruz.

Kıl dönmesi tedavisinde kesin sonuç için ameliyat önerilir. Kıl dönmesi enfeksiyon kapmammışsa doktorunuz hemen bir tedavi uygulamayabilir ve bölgeyi temiz tutmanızı ve kisti sıkmamanızı önerebilir. Eğer iltihaplanma olduysa ameliyatla deri altındaki biriken kıllar çıkartılır ve tedavi sürecine geçirilir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video