Sayfaları gelişi güzel karıştırıp, sonradan ciddiyetle yargı verenler vardır. Bunları hesaba katmayalım. Diğeri, tümü hakkında bir fikir edinmek için kitaba bir göz atıp sonradan onu yine ele alır. Tekrar okur, inceler; usul iyidir. Kabiliyetin derecesi yine okumakla anlaşılır. Yavan eserleri yeniden okumayı arzu etmeyiz. Bir eserin iyi olup olmadığını mı bilmek istiyorsunuz? Birkaç ay ondan sonra gene ele alın. Kötüyse ikinci kez okunmaya gelmez.
Öylesine okumakla gerçek anlamda okumak birbirinden çok değişiktir. Zihninizi ve bedeninizi içten ve rahat bir halde aşkla ve şevkle okumaya yönlendiriniz. Bedensel bitkinlik, uykusuzluk, karamsarlık, iştahsızlık hem niyetin oluşmasını engeller, bununla beraber dikkati toplamayı zorlaştırır. Dikkatin okumaya yönelmesini engellemiş olan duygusal problemleriniz olabilir.
İmtihanı kazanma ve suali doğru olarak anlayıp, çözebilme isteğinizi tahrik ederek duygularınıza hâkim olamaya çalışınız. Bu durum paragraf sorularından sizi soğutabilir. Çevreden meydana gelen problemleri ortadan kaldırmak kolaydır. Aslına bakarsanız sınavda bu mesele basit basit olmayacaktır.
Aslolan sorun hayal âlemine dalmaktır, öğrencilerin en şikâyet ettiği mevzuların başlangıcında da bu gelmektedir. Bu kapsamda nasıl kitap okunur? Sorusu büyük bir yaygınlıkla yöneltilmeye devam etmektedir.
Beyinde katekolamin (stres anında salgılanan nörontransmitter) miktarındaki artış hatırda tutulan miktarı artırır ve yakın bilgilerin hatırlanmasını düzenler, hafıza depolanmasını pozitif yönde etkisinde bırakır. Bu öğrenme için belirli düzeyde stresin yol açtığı kaygı ve kaygıya ihtiyaç bulunduğunu, herhangi bir endişe olmadan öğrenmenin zor olduğunu göstermektedir.
Eğer istersek birazcık emek sarf ederek daha hızlı ve verimli okuyabiliriz. Okumaya ve anlamaya niyet etmek ve dikkatli okumak ne kadar gerekliyse hızlı okuma tekniklerini de bilmek o denli önemlidir. Parça üzerindeki aşkla ve şevkle yoğunlaşmayı eğer hızlı okuma tekniği takip ederse suali hızlı ve doğru çözmek mümkün olacaktır. İyi bir okuyucu okumuş olduğu metne bakılırsa hızını ayarlayabilmelidir.
Gerçekten karışımızda anlaşılması zor ağır bir metin var ise hızımızı ona göre ayarlamalıyız. Dil ve dudak kullanılarak meydana getirilen okuma, okuma hızınızı düşürür. Nasıl hızlı kitap okunur? Sorusu, özellikle sınavlara hazırlanacak olan kişiler tarafından büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Kitap nasıl hızlı okunur? Sorusuna karşılık olarak, beynimizin gücü, gözün kabiliyetleri hızlı ve doğru okumaya elverişlidir. Ne kadar niyet eder, yoğunlaşırsanız o denli hızlı okursunuz. Göz hızı beyin hızına ne kadar yaklaşırsa insan daha iyi anlamış olur. Yavaş okuyan bir insanoğlunun zihni okurken gereksiz şeyler düşünebilir. Çok hızlı çalışan beynimize detayları çok hızlı gönderirsek beynimiz gereksiz detaylarla uğraşmaya vakit bulamayacaktır.
İnsan ya endişeden veya hızlı okumayı bilmediği için yavaş öğrenim görmektedir. Gözün her hareketinde üç ya da beş kelimeyi okuyabilirsek okumayı hızlandırmışız anlamına gelir. Averaj okuyucu dakikada 200-300 kelime okuyabilmektedir. Dakikada 300 kelime okuyan bir okuyucu bir 80 kelimeden oluşan uzun bir paragrafı averaj 16 saniyede okuyacaktır.
Doğrusu çok rahat 20-25 saniyede soruyu çözmüş olacaktır. Hızlı okuyan bir ferdin dakikada 800 kelime okuduğunu düşünürsek suali çözme süresi de çok çok düşecektir, kısaca 6 saniyede bir paragrafı okumuş ve anlamış olacaktır. Hızlı okumak için sınavdaki soruların veriliş şekli çok uygundur. Sayfa iki sütuna ayrıldığı için sual metinleri göz ritimleri için çok elverişlidir.
Şu demek oluyor ki hem tüm sorular hem de paragraf soruları hızlı okunmaya uygun olarak önümüze sunulmuştur. Hızlı okumak için kullanılan bir teknik de paragrafın tam ortasından aşağıya doğru dikey bir çizgi olduğunu var saymaktır. Gözünüzü sağa sola sıçratmadan bu imgesel çizgiyi takip ederek okumaya çalışınız. Gözün sağa sola sıçramasa da aslına bakarsanız tüm satırı görmektedir.
Leave feedback about this