Mide kanaması olarak bildiğimiz bu hastalık aslında sadece midede meydana gelen bir kanama değildir. Mide kanaması ağızdan itibaren, yemek borusu, mide ve bağırsaklar, rektum ve anüse kadar olan bölgede meydana gelen kanamalardır.
Bu nedenle sadece mide ile ilişkilendirmek doğru değildir. Çok sık rastlanan bir sağlık problemi olan mide kanamasında kanamanın meydana geldiği bölgede yara (ülser) olabilir veya damarlarda bir yırtılma söz konusu olur. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen mide kanamasının bir çok nedeni vardır.
Kanama türüne göre hafif ve süreklilik arz etmeyen mide kanamaları zamanla kendiliğinden düzelebilir ancak yine de kanamanın meydana geldiği bölgenin tespit edilerek önlem alınması gereklidir. Hayati önemi olan ani ve şiddetli kanamalar ise sürekli kan kaybı ve bununla birlikte çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Mide kanaması tedavisi ve mide kanaması nasıl geçirilir bölümüne geçmeden önce mide kanamasına sebep olabilecek unsurlar hakkında kısa bir bilgi paylaşalım.
Yapılacak olan doğru teşhis ile mide kanamaları etkin bir şekilde tedavi edilebilir, kanamaya sebep olan faktörler ortaya çıkarılabilir ve tekrar oluşma ihtimali ortadan kaldırılabilir.
Bir çok nedene bağlı olarak gerçekleşebilecek olan mide kanamalarına kullanılan çeşitli ilaçlar, uyuşturucu maddeler, alkol sigara gibi maddeler sebep olabilmektedir. Özellikle ilaç kullanımında doktorun tavsiye ettiği ilaçları, tavsiye ettiği dozajda kullanmaya önem göstermek gereklidir. Mide kanamasına sebep olabilecek ve diğer faktörler ise;
- Kişinin kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin kortizon, ve romatizmal ilaçlar kullanması
- Mide asidini arttıracak gıdalar ve düzensiz beslenme
- Alkol ve sigara kullanması
- Stres
- Ağır travmalar geçirilmesi
- Yaşın çok ilerlemesi
- Kanser, ülser, gastrit
Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Mide kanaması belirtileri kanamanın türüne, nerede ve hangi şiddetle meydana geldiğine göre değişebilmektedir.
Hafif ve kronik kanamalar genellikle hasta tarafından fark edilmez. Bu tür kanamalarda kan dışkı ile birlikte dışarı atılır ve dışkının rengi çok farklı olmadığı için hastanın bunu fark etmesi oldukça zordur. Bu tür kanamalar dışkıda yapılacak tetkikler ile tespit edilebilmektedir.
Şiddetli kronik veya akut kanamalarda ise dışkı rengi normalinden daha da koyu bir renk alır ve katran gibi bir görünümü olur. Bununla birlikte aniden gelişen yüksek miktardaki kan kaybı nedeniyle hastada halsizlik, solgunluk, gözlerin kararması, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kanamanın şiddetine göre kırmızı veya kahverengi kusma olabilir. Mide kanaması belirtilerini maddeler halinde listelersek:
- Karın bölgesinin üst batınında ağrı ve rahatsızlık duyulması
- Midede meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri
- Bulantı ve kusmayla birlikte ekşime ve yanma hissedilmesi
- Midede doygunluk hissi duyulması
- Kusmanın taze kırmızı renkte ya da kahve renginde olması
- Kahve telvesi görünümünde dışkılama
- Makattan kan gelmesi ve halsizlik hissedilmesi
Mide kanaması nasıl geçirilir diye araştırma yapanların yukarıda belirtilen belirtileri hissetmesi durumunda doktoruna başvurarak gerekli tetkikleri yapması gerekmektedir. Mide kanaması geçiren kişiye hastanın ağrısını azaltması için ağrı kesici verilmemeli ve yemek yedirilmemelidir. Bunlar mide de daha fazla tahrip yapacaktır.
Bizler genelde bir ağrımız olduğunda doktora gider ve tedavi bekleriz. Fakat bazı hastalıklar ağrısız bir şekilde gelişir ve ilerler. Mide kanaması ağrı yaparmı diye baktığımızda ise kanamanın şiddetine ve kişiye göre değişiklik göstermektedir. Öyle ki sürekli ağrı kesici kullanan bir kişide ağrı hissedilmeyebilir. Bunun yanında kronik ve ani mide kanamalarında üst karında, göğüs kemiğinin hemen altında ağrı görülebilmektedir.
Leave feedback about this