Bulunduğu ortamı özel kılmaya yarayan mumlar, yandıkları zaman erimeye başlar. Erime sonucu oluşan mum damlaları, zaman zaman şamdan ya da mumlukların dışına çıkıp lekelenmeye neden oluyor.
Diğer zorlu lekere göre temizlenmesi biraz daha basit olan mum lekesinin temizliği için uygulanabilecek yöntemler ve ipuçlarını bu başlık altında sizlerle paylaşacağız. Sizde erimiş mum lekesi nasıl çıkar merak ediyorsanız, yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mum lekesi, diğer lekelerin aksine biraz bekletildikten sonra daha kolay ve rahat olarak temizlenir. Eriyen mumun damlaması ile oluşan bu lekeler, bir süre bekledikten sonra eski haline dönüp katılaşır. Katılaşma oluştuktan sonra ilk olarak her hangi bir alet ay da el ile mum damlasını bulunduğu yerden çıkarın.
Mum damlasını lekeli alandan söktükten sonra kenarlarda kalan lekelerin giderilmesi için alanın özelliklerine göre ağartıcı ve alkali özelliği olmayan deterjanlar ile temizlenmesi önerilir. Mum lekesinin temizliğinde beyaz renkli mumlarda daha kolay sonuç alınırken renkli mumlarda biraz daha zor sonuç alınması söz konusu olabilir.
Mum Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?
Mum lekesinin yoğun olarak rastlandığı alanlardan birisi de halılardır. Şamdan ya da mumluktan damlayan mum damlalarını temizlemek son derece basittir. Bunun için ilk olarak soğuk su torbası ya da buz küpleri ile damlayan mum parçalarının iyice donmasını sağlayın.
Donan mum parçalarınıhalıdan sökmek için küt ağızlı bir bıçak ya da kredi kartı gibi bir araç kullanabilirsiniz. Kazıma yöntemi ile mum parçalarını çıkardıktan sonra çekim gücü kuvvetli bir elektrik süpürgesi ile mum parçalarını çekebilirsiniz. Halıdan mum lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabını kısaca verdikten sonra kumaştan mum lekesinin nasıl çıkacağına kısaca değinelim.
Mum Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?
Mum lekesini kumaştan çıkarmak için etkili ve çok basit bir yöntemden bahsedeceğiz. Kese kağıdı yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem ile zorlanmadan kıyafet üzerine bulaşan mum lekesinden kurtulabilirsiniz. Kumaş üzerindeki mum lekesi için ilkolarak mum damlasını buz ile soğutun.
İnce bir kredi kartı ile damlayı kazıyabildiğiniz kadar kazıyın. Ardından mum lekesi olan kumaşı ütü masası üzerine alın. Altına ve üzerine kese kağıdı serin. Ütüyü uygun ısıya ayarlayın ve ütüleyin. Mum lekesi yok olana kadar üstteki kese kağıdını değiştirerek uygulamaya devam edin.
Mum lekesi nasıl çıkar elbiseden diye merak edenler bu yöntemi deneyip başarılı sonuç elde edebilirler. Ancak burada kıyafetlerin ütülenmeye elverişli olmasına dikkat edin.
Koltuktan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Halı ve kıyafetten mum lekesini çıkarmakta uygulanan yöntemlerin aynılarını koltukta oluşan mum damlaları için de kullanabilirsiniz. Damalayn mum hala sıcak halde ise ilk olarak soğutmak için buz ya da soğuk su kullanın. Donan mum damlasını ucu keskin olmayan bir bıçak ya da spatula gibi bir araç ile kazıyın.
Bu aşamada çok sert hareketlerden kaçının aksi halde koltuğunuz zarar görebilir. Mum koltuktan çıkana kadar kazıma işlemine devam ettiğiniz halde hala az miktarda mum kaldıysa, temiz bir bez ile tuvalet ispirtosunu temizlik için kullanabilirsiniz.
Mum lekesi ile ilgili hazırladığımız, halı, koltuk ve kıyafetten mum lekesi nasıl çıkar sorularının cevaplarını verdiğimiz bu yazımızdan yararlanarak her türlü mum lekesinden kurtulabilirsiniz. Kazıma yöntemi ve sonrasında silme işlemine rağmen hala mum lekesinden kurtulamadıysanız, bu konuda eşya özelliğine göre uzman bir temizleme şirketinden yardım alabilirsiniz.
Leave feedback about this