Sakız lekesi, günlük hayatta sıkça karşılaşılan lekelerden biridir. Yapışkan bir madde olan sakız, ilk yapıştığı zaman bulunduğu yerden daha kolay çıkar. Zamanla maddeye daha fazla işlemesi ve zaman zaman üzerine yapılan baskı ile daha da çıkmaz hale gelen bu lekeler, kumaş, giysi, halı ya da koltuk gibi farklı alanlarda meydana gelebiliyor.
Bu yazımızda farklı alanlardaki sakız yapışması nasıl çıkar sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Eğer sizin de bu tür bir leke ile başınız dertte ise, verdiğimiz bilgiler ile en pratik şekilde bu lekelerden kurtulabilirsiniz.
Bayanların temizlemekte zorlandığı lekelerden biri de sakız lekesidir. Küçük çocukların çiğneyip sonrasında herhangi bir yere yapıştırdıkları bu yapışkan madde, kısa sürede fark edilip temizlenmediğin de çıkarılması çok güç lekelere neden olabilir. Özellikle farklı renklendirici maddeler ile renklendirilen sakızlar, yapıştıkları alandan çıkarılsa bile izi ve lekesi olduğu gibi kalabiliyor.
Sakız lekesi ile karşı karşıya kalındığında ilk yapılması gereken hızlı hareketler ile sakızı olduğu yerden çıkarmaktır. Bunun için ilk olarak soğuk bir madde ile sakız lekesi üzerine hafif baskı yapıp donmasını sağlayın. Sertleşen sakızı kredi kartı gibi ince ama kesici olmayan bir madde ile bulunduğu yerden dikkatlice kazıyarak çıkarın.
Kalan sakızları elinizle ya da yumuşak bir fırça ile çıkarın. İyice sakız kalıntısından ayırdığınız alanı uygun malzemeler ile temizleyin. Bu işlem için genelde ağartıcı özelliği bulunmayan sıvı deterjan ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Bez olarak da mutlaka temiz ve beyaz renkli bir bez ya da temizlik ürünü kullanmanız gerekir.
Leke üzerini sildikten sonra durulama işlemini ılık ya da soğuk su ile yapın. Durulamadan sonra emici özelliği bulunan temiz bir bez ya da havlu ile tamponlayarak kurulama işlemini yapın.
Sakız Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?
Sakız lekesinin en çok yer aldığı yerler kumaşlardır. Giyim ürünleri ya da ev tekstili ürünlerinde sıkça karşımıza çıkan bu lekeler, çoğu zaman bayanların zorlanmasına neden olur. Kumaş üzerinden sakız lekesini çıkarmak için aşağıdaki maddeleri sırası ile takip etmeniz yeterli.
- Sakızın olduğu yerden kolayca çıkması için kumaşı dondurucuya koyun. 1 saat kadar bekletin.
- Tamamen sertleşen sakız bu sırada çatlayarak çıkmaya başlar. Kalan kısımları eliniz ya da kazıma işlemi yapabilecek bir nesne ile olduğu yerden çıkarın.
- En ufak sakız parçası bile kalmaması için kazıma işlemine devam edin. Kumaş üzerindeki sakızları çıkarmak için çitileme de yapabilirsiniz.
- Tamamen çıkan sakızları bir kenara alın.
- Eğer sakız çıkan yerlerde zor lekeler bulunuyorsa, ön temizleme işlemi için kumaş özelliğine uygun sıvı deterjan ile kumaşı silin.
- Leke çıktıktan sonra yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayabilirsiniz.
Sakız lekesi ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri olan halıdan sakız nasıl çıkar sorusuna da kısaca değinmek istiyoruz. Farklı nedenler ile halınıza yapışan sakız lekelerinden kurtulmak için tıpkı kumaşlarda olduğu gibi ilk olarak sakızı sertleştirmeniz gerekli.
Bu aşamada halı üzerindeki sakızın üzerine buz koyup bir süre bekletebilirsiniz. Sertleşen sakızı dikkatlice halıya zarar vermeden çıkarın. Kalan ufak parçaları çok sert olmayan bir halı fırçası ile fırçalayarak çıkarın. Sakız parçalarını vakumlu bir elektrik süpürgesi ile çekip halı yüzeyinden alın.
Sonrasında kalan lekeler için ağartıcı özelliği olmayan bir sıvı deterjan ve su ile tamponlayarak silin. Lekenin çıktığından emin olduktan sonra durulama ve kurulama işlemleri ile leke temizliğini bitirebilirsiniz.
Leave feedback about this