Ramazanda nasıl kilo verilir? Özellikle yaz günlerinde uzun süren açlık nedeniyle iftar saati yaklaştıkça heyecanlanan mideleri durdurup kilo verilir mi? Ev hanımlarının iftar saatine doğru şunu yapayım, şunu da yapayım, ondanda biraz hazırlayayım derken masada yer kalmazken, bir yandan iftar saatinde çıkan sıcacık bidenin kokusu insanı iyice iştahlandırdığı, iftar ile sahur arasındaki zamanın kısa olması nedeniyle gün içerisinde canımızın çektiklerini o kısa süreye sığdırmak için çabaladığımız ramazan kiloların kontrol edilmesinin en zor olduğu bir dönemdir.
Tüm bunları düşününce imkansız gibi görünse de 7 kilo verdim, 10 kilo verdim gibi sözleri duyanlar ramazanda 7 kilo nasıl verilir veya ramazanda 10 kilo nasıl verilir diye merak etmektedirler. Ramazan süresince gerek yeme alışkanlıkları gerekse iftar sonrasında yapacaklarınız ile kilo vermeniz mümkün.
Ramazanda nasıl kilo verilir Ender SARAÇ yorumuyla paylaşıyoruz. Uzman diyetisyen Ender SARAÇ tarafından önerilenleri yapmanız halinde ramazan süresince kilo almak bir yana kilo verebilirsiniz.
Ramazanda iftarı 1 veya 2 adet hurma ile açmak hem sağlık açısından önemli hem de tok tutması bakımından faydalıdır. Eğer hurma olmaması durumunda iftarın zeytin ile açılması öneriliyor. Zeytin veya hurmadan sonra tercihen posalı, yağsız ve baharatsız bir kase çorba içilmesi, çorbadan sonra da ballı bir bardak ılık su içilmesi öneriliyor.
Çorba ve sudan sonra ana yemeğe geçmeden 7 – 8 dakikalık bir dinlenme süresi gerekiyor. Bu esnada namaz kılanlar namazlarını kılabilir veya bu süreyi oturarak geçiştirebilir. Bu süreden sonra ana yemeğe geçilir. Ana yemek olarak da bir gün karbonhidratlı besinlerle bir gün hayvansal proteinler tercih edilmelidir.
Kırmızı etin fazla tüketilmemesi, tavuk, balık gibi ürünlerin tercih edilmesi kilo vermek için önemlidir. Yemekten hemen sonra tatlıdan uzak durulmasını yemeklerde bulgur ve tam buğday ürünlerinin tercih edilmesi öneriliyor. Tatlılar için iftardan 1,5 – 2 saat sonrası uygun olmaktadır. Tatlı olarak da, şerbetli tatlılar yerine güllaç ve sütlaç gibi tatlılar tercih edilebilir veya ayran veya süt içilebilir.
Ramazan sürecinde kola, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekirken, iftardan sonra bir tabak meyve tercih edilebilir. İçecek olarak da yeşil çay, Türk kahvesi, rezene çayı ve maden suyu tercih edilebilir.
Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Ramazanda hem rahat oruç tutmak hem de kilolarımızı kontrol etmek için sahurda yenilen yemeklerde önemli olmaktadır. Sahurda ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Kahvaltı yapılması ise önerilmektedir. Sahurda yemekten sonra hemen uyunmamalı mümkünse bir saat sonra uyunmalıdır.
Ramazan süresince doğru beslenme planı oluşturulmalıdır. Özellikle sahurun hafif yapılması ve uzun süre tok tutacak besinlerden oluşması önemlidir. Bu nedenle sahurda tahıl ve lif oranı yüksek gıdalar tercih edilmeli, beyaz ekmek, pilav, makarna ve şekerden uzak durulmalıdır.
Beslenme alışkanlıkları dışında bazı diğer konulara da ramazan süresince dikkat edilmelidir. Örneğin yemekten hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçip uzanılmamalı veya oturulmamalıdır. Mümkünse iftardan bir iki saat sonra 30 dakikalık bir yürüyüş yapılması hem metabolizmanın çalışmasını sağlayacak hem de kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Ramazan da dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da iftar saatine yakın zamanda alışveriş yapılmamasıdır. Bu süreçte yapılacak olan alış verişlerde insan yapısı gereği hem bir çok fazlalık şey alınacak, hem de iftar sofranızı kabartacak yiyecek ve içeceklerin alınmasına sebep olacaktır. Bu nedenle ramazan alış verişlerini erken saatlerde yapmak ve sık sık yapmamak faydalı olacaktır.
Leave feedback about this