Seferi namazı nasıl kılınır, İslamiyet’te ibadetler belirli vakitlerde yapılır ve bazı durumlarda bu ibadetlerde aksama görülebilir. Bu hallerden birisi de yolculuktur. Yolculuk, yani sefer hallerinde ibadetlerin yerine getirilebilmesi için bazı kolaylıklar sağlanmıştır. Bu ruhsatlardan birisi orucun yolculuk anında tutulmayıp daha sonraya bırakılması, yani kaza edilmesidir. Ayrıca seferi, yani seferde olan bir kişinin, dört rekatlı farz namazını ikişer rekat olarak kılmasına da müsaade edilmiştir. Buna seferi namazı denilir. Seferi namazında sünnetlerin tamamını kılmak gerekir ama eğer tehlike veya farklı bir durum varsa sünnetler de terk edilebilir.
Nisa Suresi 101. ayette bu konu üzerine aydınlatıcı bir meal vardır. Nisa suresi der ki;
“Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer kafirlerin size kötülük etmesinden (fitne) korkarsanız, namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur”
Seferi namazı nasıl kılınıyor ana hatlarıyla bir bakalım. Seferi durumda iken misafir olmayan kişi, misafir olan imama uyduğunda imam dört rekatlık namazın iki rekatını kıldırdıktan sonra önce sağına sonra soluna selam verir ve “Ben misafirim, mukim olanlar yani misafir olmayanlar namazı tamamlasın der. Misafir olmayanlar imam ikinci selamı verdikten sonra “Allâh-ü Ekber” diyerek kalkar ve imamın ardında saf dururmuş gibi ayakta, yani kıyamda, dua okumadan yani kıraat etmeden Fatiha suresi okunacak zaman kadar bekler, rüku ve secdeleri yerine getirir. İkinci rekat için kalkar, yine Fatiha suresi okunacak süre kadar bekleyip rüku ve secdeleri yapar. Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur, selam verilir ve seferi namazı tamamlanmış olur.
Seferi Olmanın Şartları
Seferi namazı şartları nelerdir bir bakalım. Şafi ve Hanefi mezheplerine göre seferi olmanın şartları ayrıdır.
Şafi mezhebinde zaman değil mesafe önemli ve geçerlidir. Bu duruma göre 90 kilometrelik bir yolculuğa çıkan kişi seferi olarak kabul edilir. Dört rekatlık farz namazını tam kılması daha makbuldür ama iki rekat olarak kılması da caizdir.
Leave feedback about this