Üzüm oldukça yararlı bir meyve türüdür. Kuru ve yaş olarak tüketilebildiği şeklinde sirke şeklinde de kullanımı mümkündür. Günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde yardımcı bir araç olarak üzüm kullanıldığını görebilirsiniz. Üzüm sirkesi yapımı da bir hayli kolay olmakta olup, çok sayıda kadın tarafından da yapılmaya devam etmektedir.
Evde Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Evde üzüm sirkesi yapımı, düşünülenden çok daha kolay ve pratiktir. Burada tülbent veya bez kullanılmasının temel sebebi hem kavanozun hava alması bununla birlikte içine herhangi bir böceğin girmemesidir. Bu işlemi uyguladıktan sonra ara, ara kavanozun içini karıştırmayı dikkatsizlik etmeyin. Bu süre zarfında yavaş yavaş sirke yüzünde sirke anası (beyaz katman) oluşumunu görmüş olacaksınız. Bu görünümü elde ettikten sonra yedi gün kadar üzümleri bekletmeye devam edin.
Burada temel amaç üzümlerin ve sapların iyice yumuşamasıdır. Averaj 2 haftalık bir süre hemen sonra sirkenizi eleyerek sıvı ve çöp kısmını ayırın. Bu çöp kısımları sıvı içine gelecek şekilde sıkarsanız çok sayıda yararlı özün sıvıya geçmesini sağlarsınız. Çöpleri farklı şekillerde değerlendirebilir ya da çöpe atabilirsiniz. Kalan ve sirke olmaya hazır hale gelen sıvı içine azca miktarda ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin.
Bu işlem ondan sonra kavanoza kapağını kapatın ve 40 gün kadar beklemeye alın. Bu süre sonunda üzüm sirkeniz kullanıma hazır. Sirkeyi ne kadar uzun süre bekletirseniz o denli iyi olur. Hemen kullanılmayacaksa, ağzı kapalı olan bir cam kavanoz içerisinde herhangi bir şekilde hava ve güneş almayan yerde muhafaza edebilirsiniz. Süzmüş olduğumuz meyveleri atıyoruz, tekrar kullanmıyoruz.
Sirkenizi tattığınızda keskinliği iyiyse bir çay kaşığı kaya tuzunu fermantasyonu kesmek için ilave ettikten hemen sonra üzüm sirkenizin ağzını sıkıca kapatıp serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Eğer keskinliği azca ise yine cam kavanozuna döküp ( meyve posasını muhakkak atın yine içine koymayın ) sirke ananızı da ilave edip üzerini tülbentle kapatıp sirke keskinliği oluşana dek, bir kere daha bekletmeye devam edebilirsiniz. Böylelikle evde üzüm sirkesi yapmak tamamlanmış olmaktadır. Birde ne kadar iyi süzerseniz süzün evde meydana getirdiğimiz sirkeler hazırlar kadar net ve parlak olmaz. Bir miktar tortu muhakkak kalır, oda zaman içinde dibe çöker. Genel anlamda azca meyve ve çok su kullanıldığında, ya da ekşi meyvelerde sirkeleşme geç olabiliyor.
Üzüm sirkesi yapmak kadar, üzümün natürel şifasını barındırdığı için yararlar da bir o kadar önemlidir. Ancak hazır sirkeler yerine natürel olanı tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ek olarak halsizlik ve bitkinlik üzerinde etkilidir. Bu sebeple de kişilerin kendilerini halsiz ve hasta hissetmeleri durumunda üzüm sirkesi içmeleri de önerilmektedir.
- Boğazda oluşan iltihaplanma ve ağrılarda üzüm sirkesi ile gargara yapılabilir.
- Baş ağrısı, astım şeklinde sorunlarda üzüm sirkesi kaynatılarak buğusundan faydalanılabilir.
- Varis tedavisinde bir bez yardımıyla üzüm sirkesi kullanabilirsiniz.
- Üzüm sirkesi, kolesterol seviyesinin düşürülmesine etkilidir.
- Üzüm sirkesi, enfeksiyonları önlemede birebirdir.
- Üzüm sirkesi, tümör oluşumunu engellemektedir.
- Cilt üzerinde meydana gelen kaşıntı, nasır ve bu gibi döküntüler üzerinde de üzüm sirkesinin etkisi son derece büyük olmaktadır.
Üzüm sirkesinin faydaları saymakla bitmiyor. Bu üzümden meydana getirilen ve üzüm şırasının sirke haline getirilmesiyle elde edilmiş ekşimsi bir üründür. Sirke birkaç haftada elde edilebilir. Ahşap bir gizleme fıçısında aylarca bekletilerek de elde edilebilir. Bu tarz fıçıların kullanılmasının sebebi ise, üzüm sirkesinin oluşum hızını ve kalitesini bir hayli arttırmasıdır.
Derhal her evde kullanılan üzüm sirkesi özellikle salatalara büyük lezzet vermektedir. Sirke bir tek üzümden değil elma, dut ve çok sayıda meyveden elde edilebilir. Üzüm sirkesinin sağlık açısından faydası o denli çoktur ki saymakla bitmez.
Leave feedback about this